Ιφιγένεια (1977) Ειρήνη Παππά, Κώστας Καζάκος, Τατιάνα Παπαμόσχου

19 Προβολές
Published
IDMb rating: 7,7/10
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης
Ποίηση: Ευριπίδης
Σενάριο: Μιχάλης Κακογιάννης
Παραγωγός: Μιχάλης Κακογιάννης
Εταιρία παραγωγής: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
Ηθοποιοί: Ειρήνη Παππά (Κλυταιμνήστρα) , Κώστας Καζάκος (Αγαμέμνονας) , Τατιάνα Παπαμόσχου (Ιφιγένεια) , Κώστας Καρράς (Μενέλαος) , Χρήστος Τσάγκας , Πάνος Μιχαλόπουλος (Αχιλλέας) , Δημήτρης Αρώνης , Ειρήνη Κουμαριανού , Γιώργος Οικονόμου , Γιώργος Χαραλαμπίδης , Ελεωνόρα Σταθοπούλου , Πίτσα Κονιτσιώτη , Άγγελος Γιαννούλης , Σοφία Σφυρόερα , Δημήτρης Κοντογιάννης , Ρούλα Κανελλοπούλου , Σοφία Κακαρελίδου , Γιώργος Βουρβαχάκης , Τάσος Λέρτας , Ελισάβετ Βούλγαρη , Δημήτρης Μητσούλας.
Πλοκή: Μετά την από τον Πάρη απαγωγή της βασίλισσας της Σπάρτης, της ωραίας Ελένης, οι Έλληνες βασιλείς αποφασίζουν να εκδικηθούν την προσβολή που έγινε στον σύζυγό της Μενέλαο, και υπό την αρχιστρατηγία του βασιλιά των Μυκηνών, του Αγαμέμνονα, συγκεντρώνονται με χίλια πλοία στην Αυλίδα κι ετοιμάζονται να αποπλεύσουν για την Τροία. Όμως ο απόπλους είναι αδύνατος διότι δεν φυσάει ούριος άνεμος. Ο Αγαμέμνων, αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της πείνας και της ανταρσίας, επιχειρεί να καταστείλει τις ηγετικές φιλοδοξίες του μάντη Κάλχα, σκοτώνοντας τα ιερά ζώα του, σε μια απέλπιδα προσπάθεια επίδειξης δύναμης. Ο Κάλχας αντεπιτίθεται με τη μοναδική δύναμη που κατέχει, το λόγο των θεών, και χρησμοδοτεί ότι οι άνεμοι θα φυσήξουν μόνον αν ο αρχιστράτηγος θυσιάσει την κόρη του. Παγιδευμένος από τη φιλοδοξία του κι ελπίζοντας να κερδίσει χρόνο, ο Αγαμέμνων καλεί την Ιφιγένεια στην Αυλίδα, με πρόσχημα ότι θα την παντρέψει με τον Αχιλλέα. Η Κλυταιμνήστρα, παρά την προσταγή του άντρα της, συνοδεύει την κόρη και βρίσκεται αντιμέτωπη με το τρομερό γεγονός. Οι παρακλήσεις μητέρας και κόρης δεν μεταπείθουν τον Αγαμέμνονα, η Ιφιγένεια αφήνεται στο μοιραίο, και οδηγείται με τη θέλησή της στο βωμό. Καθώς, όμως, χάνεται στο μούχρωμα, αρχίζει να φυσά ούριος άνεμος και τα πλοία μπορούν τώρα να αποπλεύσουν.
Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1977-1978 και έκοψε 61.803 εισιτήρια. Ήρθε στην 2η θέση σε 17 ταινίες.
Στην \"Ιφιγένεια\" κάνουν την πρώτη τους κινηματογραφική εμφάνιση οι Πάνος Μιχαλόπουλος και Τατιάνα Παπαμόσχου.
Δύο βραβεία: \"Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1977\" (\"Βραβείο Καλύτερης Ταινίας\" και \"Βραβείο Πρώτου Γυναικείου Ρόλου\" στην Τατιάνα Παπαμόσχου). Επίσης, συμμετείχε στο \"Φεστιβάλ Καννών 1978\" με υποψηφιότητα για \"Όσκαρ Ξένης Ταινίας\".


Δείτε εδώ τις playlists του καναλιού: https://www.youtube.com/channel/UCgDfPBAiAVHDy99-a6CHtlw/playlists
Και εδώ τα βίντεο του καναλιού: https://www.youtube.com/channel/UCgDfPBAiAVHDy99-a6CHtlw/videos
Κατηγορίες
Greek Films
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει