Η παρέλαση (4o επεισόδιο) Μπέτυ Βαλάση

44 Προβολές
Published
Σκηνοθεσία: Γιάννης Διαμαντόπουλος
Συγγραφέας: Τόλης Καζαντζής
Σενάριο: Στάθης Βαλούκος , Βασίλης Σπηλιόπουλος
Μουσική σύνθεση: Διονύσης Τσακνής
Ηθοποιοί: Μπέτυ Βαλάση (κυρά Λισάβετ) , Πάνος Μιχαλόπουλος (Κοσμάς) , Τατιάνα Παπαμόσχου (Μαρία) , Δώρα Μασκλαβάνου (Ευανθούλα) , Τατιάνα Λύγαρη (Κυβέλη) , Έφη Μουρίκη (Μαίρη) , Σωκράτης Αλαφούζος (Ούγκο) , Γιάννης Καρατζογιάννης (Σταύρος) , Αθηνά Παππά , Κωνσταντίνα Σαββίδη , Φωτεινή Φιλοσόφου , Μαρία Κανελλοπούλου , Άννα Πολυτίμου , Νίνα Γιαννίδη , Δημήτρης Πετρόπουλος , Χρήστος Ευθυμίου , Γιώργος Μωρογιάννης , Κώστας Κοκκάκης , Δημήτρης Μπάνος , Νίκος Γαλιάτσος
Περίληψη: Διασκευή του διηγήματος του Βασίλη Καζαντζή \"Η Κυρία Λισάβετ\". Η ιστορία μιας απλής γυναίκας, της κυρα-Λισάβετ, που μένει σε μια λαϊκή γειτονιά της Θεσσαλονίκης και μεγαλώνει τον τεμπέλη γιο της και τα τρία κορίτσια της προσπαθώντας να τα παντρέψει με χίλιες στερήσεις μέσα στη λαίλαπα των χρόνων της Κατοχής και του Εμφυλίου.
Κοινωνική τοιχογραφία της κατοχικής Θεσσαλονίκης, στην οποία δεσπόζει η συμβολική μορφή της κυρα-Λισάβετ, της αιώνια βασανισμένης μάνας. Τα τέσσερα παιδιά της, η σεμνή και χαμηλοβλεπούσα Ευανθούλα, η Κυβέλη που θέλει να βγει στο θέατρο, η πιο προσγειωμένη Μαρία και ο ανώριμος και κάπως αφελής Κοσμάς, που συνεταιρίζεται με τον μαυραγορίτη Σταύρο, αποτελούν διαφορετικές εκφάνσεις του χαρακτήρα του Έλληνα. Η τελική αποτυχία των σχεδίων της κυρα-Λισάβετ και η κάθοδός της προς αναζήτηση καλύτερης τύχης στην Αθήνα αποτυπώνουν συμβολικά την εξέλιξη της κοινωνικής ιστορίας του τόπου μας που σημαδεύτηκε από το κύμα της εσωτερικής μετανάστευσης και τη μετακίνηση πληθυσμών προς την πρωτεύουσα.
Κατηγορίες
Greek Films
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει