Ελευθέριος Βενιζέλος - Βασιλιάς Κωνσταντίνος. Οι μεγάλοι αντίπαλοι ~ Μηχανή του Χρόνου

116 Προβολές
Published
Ελευθέριος Βενιζέλος και Βασιλιάς Κωνσταντίνος. Δύο ηγετικές και πολύπλοκες προσωπικότητες που διαμόρφωσαν πιο πολύ από κάθε άλλο την ιστορία της Ελλάδας τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Στο αποψινό επεισόδιο θα παρακολουθήσουμε τον ερχομό του Βενιζέλου από την Κρήτη το 1910, όταν γίνεται για πρώτη φορά πρωθυπουργός. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Βενιζέλος και ο αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος θα συνεργαστούν αλλά και θα διαφωνήσουν πολλές φορές κατά τη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων.

Μετά τους βαλκανικούς πολέμους η Ελλάδα έχει διπλασιαστεί αλλά η σχέση ανάμεσα στους δύο ηγέτες έχει ήδη περάσει σε φάση αμοιβαίας καχυποψίας. Όταν το 1914 ξεκίνησε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος οι δύο άντρες θα διαφωνήσουν για το αν η Ελλάδα πρέπει να συμμετάσχει. Αναπόφευκτα, η διαφορετική πολιτική που ακολούθησαν οι δύο ισχυροί άντρες καταλήγει στη μεγάλη σύγκρουσή τους, το 1915. Εκείνη τη χρονιά ξεκινά η περίοδος του Εθνικού Διχασμού. Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος θα παραιτηθεί δύο φορές μέσα σε λιγότερο από δέκα μήνες το 1915.

http://www.mixanitouxronou.gr/i-kontra-tou-eleftheriou-venizelou-me-ton-vasilia-konstantino-sti-mtx-apo-to-cosmote-history-deite-to-treiler-tis-neas-ekpobis-gia-tous-dyo-igetes-pou-diamorfosan-tin-istoria-tis-elladas-ton-20o/
Κατηγορίες
Documentary
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει