Έτσι βλέπω τον κόσμο Ε11: Δημόκριτος - Επιστήμη και Δημοκρατία

110 Προβολές
Published
Σειρά ημίωρων εκπομπών με θέματα αιχμής της σύγχρονης φυσικής, αστροφυσικής, ιστορίας και φιλοσοφίας. Η νέα σειρά του τρίτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης αποτελεί, τρόπον τινά, συνέχεια της επιτυχημένης σειράς των επιστημονικών εκπομπών της ΕΤ3 με τον τίτλο «Το Σύμπαν που αγάπησα» και τους ίδιους επιστημονικούς συντελεστές Μάνο Δανέζη και Στράτο Θεοδοσίου, καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στις εκπομπές εκείνες φάνηκε ότι οι ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών έχουν αλλάξει το τοπίο στην επιστημονική κοινότητα.

Η σειρά διερευνά το πώς ακριβώς διαμορφώνεται ο πολιτισμός μας από τις ανακαλύψεις αυτές, αλλάζοντας τελικά και τον κόσμο μας. Περιεχόμενο και στόχος της είναι η κατανόηση του γεγονότος ότι η ουσιαστική βάση της ανάπτυξης ενός Πολιτισμού αποτελείται από τρεις βασικές έννοιες: της ύλης, του χρόνου και του χρόνου. Οι έννοιες αυτές αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας των Θετικών επιστημών και το περιεχόμενο που τους προσδίδουμε κάθε φορά έχει βαθύ αντίκτυπο σε μια σειρά απαντήσεων σε φιλοσοφικά ερωτήματα, όπως από που ερχόμαστε, που πηγαίνουμε και ποια είναι η σκοπιμότητα μας στον κόσμο αυτόν.

Παραγωγή: ART FACTORY A.E.
Σκηνοθέτης: Κώστας Χαραλάμπους
Επιστημονική επιμέλεια: Στράτος Θεοδοσίου -- Μάνος Δανέζης
Καθηγητές Πανεπιστημίου Αθηνών
Παραγωγή: ART FACTORY A.E.

Παρουσιάζουν οι καθηγητές Στράτος Θεοδοσίου και Μάνος Δανέζης.

Το σενάριο της σειράς βασίζεται στα βιβλία των καθηγητών:
- "Το Μέλλον του Παρελθόντος μας" http://www.diavlos-books.gr/product/294/to-mellon-toy-parelthontos-mas-epistimi-kai-neos-politismos- και
- "Η Κοσμολογία της Νόησης" http://www.diavlos-books.gr/product/946/i-kosmologia-tis-noisis-eisagogi-stin-kosmologia-

Το βιβλίο "Έτσι βλέπω τον κόσμο" κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Δίαυλος:
http://www.diavlos-books.gr/product/404/etsi-blepo-ton-kosmo-i-epistimi-toy-homo-universalis-
Κατηγορίες
Documentary Education
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει