Προτεινόμενα

Τρίτη και 13 - 1963

910 Προβολές
Published
Το Τρίτη και 13 είναι μία ελληνική ασπρόμαυρη κωμική ταινία, του 1963, σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου. Το σενάριο γράφτηκε από τον Γιώργο Λαζαρίδη, το οποίο βασίστηκε σε έργο του Γιώργου Ρούσσου.
Πρωταγωνιστούν οι Νίκος Σταυρίδης, Γιάννης Γκιωνάκης και Μπεάτα Ασημακοπούλου.
Τη μουσική της ταινίας την έγραψε ο Απόστολος Καλδάρας.

Η πλοκή της ταινίας επικεντρώνεται σε έναν προληπτικό εργολάβο, τον Κοσμό (που υποδύεται ο Νίκος Σταυρίδης), ο οποίος θα συναντήσει έναν παλιό του συμμαθητή, τον Σωτήρη (που υποδύεται ο Γιάννης Γκιωνάκης), με τον τελευταίο να του φέρνει γούρι και χαρακτηρίζοντας τον γουρλή, να μην τον αφήνει στιγμή από τις δουλειές του κι από το σπίτι του. Αυτό, τελικά, θα προκαλέσει προβλήματα στη σχέση του με τη σύζυγό του, Πόπη (που υποδύεται η Μπεάτα Ασημακοπούλου)
Η ταινία ξεκινά με τον Σωτήρη, έναν άστεγο και πάμφτωχο άνθρωπο, ο οποίος επάνω στην ανάγκη του, γυρίζει από σπίτι σε σπίτι, παλιών φίλων και συμμαθητών, για να ζητήσει κάποια χείρα βοηθείας. Το τελευταίο σπίτι που επισκέπτεται είναι του Κοσμά, ενός εργολάβου, του οποίου το μεγάλο του ελάττωμα και χαρακτηριστικό είναι οι πάρα πολλές προλήψεις. Στην αρχή της ταινίας, όλο κάτι του συμβαίνει "γρουσούζικο" κι όλα κάποια δουλειά του χαλάει. Κάποια στιγμή, παίζοντας χαρτιά με φίλους και τη γυναίκα του, εμφανίζεται ξανά στο σπίτι του, ο Σωτήρης, και παρά την άρνησή του να τον βοηθήσει στην αρχή, κατόπιν θα τους κερδίσει όλους στα χαρτιά και θα θεωρήσει τον Σωτήρη "μεγάλο γουρλή".

Από εκείνη τη στιγμή αλλάζει όλη του η τύχη: στα χαρτιά συνεχίζει και κερδίζει, χαμένες δουλειές ξαναβρίσκουν τον δρόμο τους, μέχρι και μία ελκυστική οικογενειακή φίλη του κάνει τα γλύκα μάτια. Όλα αυτά τα θεωρεί απόρροια της τύχης που έφερε στο σπίτι του, ο Σωτήρης, και πλέον τον παίρνει συνέχεια μαζί του, όπου κι αν πάει: στη δουλειά ή και στο σπίτι. Η σχέση, λοιπόν, που αναπτύσσει με τον Σωτήρη, αρχίζει και μπαίνει εμπόδιο στη σχέση του με τη γυναίκα του, Πόπη, η οποία έχει αρχίσει να θυμώνει και προσπαθεί να σκεφτεί κάτι, ώστε να τον ξεφορτωθεί, τον Σωτήρη. Κι έτσι σκέφτεται να κάνει φλερτ στον Σωτήρη, μήπως και ο Κοσμάς ζηλέψει.

Στη συνέχεια, στο σπίτι του Κοσμά έρχεται Βάγγος με τη θεία του, και υποστηρίζουν ότι ο Σωτήρης, είχε κάνει παιδί μαζί της και τους παράτησε. Παράλληλα, η ταπεινή συμπεριφορά του Σωτήρη αλλάζει και γίνεται άπληστος, ενώ μαθαίνει κιόλας από φίλη του Κοσμά, ότι τόσο καιρό τον χρησιμοποιούσε σαν γούρι. Η ταινία τελειώνει με την Πόπη να διαμαρτύρεται ότι ο Σωτήρης της κάνει φλερτ, με τον Κοσμά να εξαγριώνεται. Ωστόσο, εκεί αποκαλύπτεται η αλήθεια, ότι ο Σωτήρης είναι ένας τεμπέλης απατεώνας, ο οποίος επισκέπτεται με διάφορες προφάσεις παλιών συμμαθητών για να τους εκμεταλλευτεί. Στην τελευταία σκηνή της ταινίας ο Βάγγος και η θεία του επιστρέφουν με τον μικρό γιο του Σωτήρη και εκλιπαρούν για βοήθεια. Τελικά, ο Κοσμάς και η Πόπη που τόσο ήθελαν ένα παιδάκι, τον κρατάνε, αφού πρώτον διαβεβαίωσαν τον Κοσμά, πόσο τύχη μπορεί να φέρει στη ζωή του ένα μωρό.

- Οι τανίες της δεκαετίας του 60 είναι μέρος της σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και θα έπρεπε να διατίθενται δωρεάν η προβολή τους. Θα προσπαθώ συνεχώς να βρίσκω ταινίες που μπορούν να προβάλλονται στο Youtube δωρεάν για όλους χωρίς να έχω πρόθεση να δημιουργήσω οποιοδήποτε πρόβλημα.

- Η ταινία αυτή περιλαμβάνεται στο δωρεάν διαδραστικό βιβλίο ''Οι Ταινίες της Καρδιάς μας'' το οποίο μπορείτε να βρείτε εδω - https://itunes.apple.com/us/book/id1017099728

- Γίνε συνδρομητής εύκολα και γρήγορα εδώ - https://www.youtube.com/channel/UCwN_WZheqCZ3Q2K_MQyD8yw?sub_confirmation=1

- Αφιερώστε λίγο χρόνο και κάντε like στην σελίδα του βιβλίου στο Facebook - https://www.facebook.com/Οι-Ταινίες-Της-Καρδιάς-Μας-1052396171471534/

Αφιερώστε λίγο χρόνο και και κάντε like στην σελίδα της i-Pedia στο Facebook - https://www.facebook.com/ipediaforall/

Επίσημο τιτίβισμα :) εδώ - https://twitter.com/iPediaEbooks

PayPal Donations εδώ - https://www.paypal.me/iPediaEbooks

Τα υπόλοιπα βιβλία μου εδώ - https://itunes.apple.com/gr/author/κώστας-κατσούλης/id581365469?mt=11
*Το βιβλίο προς το παρόν απευθύνεται σε όσους διαθέτουν IOS συσκευή ή υπολογιστή της Apple.
Κατηγορίες
Greek Films
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει