Το χαμένο υποβρύχιο I-52 - greek subs

9 Προβολές
Published
Ένα ιαπωνικό υποβρύχιο με 146 ράβδους χρυσού σε απόρρητη αποστολή, “σπασμένοι” κώδικες Enigma των Ναζί, μια θανάσιμη ενέδρα στη μέση του Ατλαντικού, ένα κυνήγι θησαυρού. Θα ήταν φοβερό σενάριο για ταινία αν δεν ήταν μια τραγική, αληθινή ιστορία.

Φορτωμένο με δύο μετρικούς τόννους χρυσού αξίας 25 εκατομμυρίων δολαρίων και 228 μετρικούς τόννους ακόμη πιο πολύτιμων, για την δοκιμαζόμενη ναζιστική πολεμική μηχανή, στρατηγικών μετάλλων -μολυβδένιο, βολφράμιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο- το τεράστιο για τα δεδομένα της εποχής Ι-52 (伊52), ένα υποβρύχιο μεταφοράς φορτίου Τύπου C-3 του Αυτοκρατορικού Ιαπωνικού Ναυτικού, άφηνε τον Mάρτιο του 1944 τον ναύσταθμο του Κούρε για το λιμάνι της Λοριάν στην κατεχόμενη Γαλλία.
Εκεί, στο πλαίσιο της γερμανο-ιαπωνικής συμφωνίας για την ανταλλαγή γερμανικής τεχνολογίας με πρώτες ύλες από τις ιαπωνικές κατακτήσεις στην Ασία, πέραν των στρατηγικών μετάλλων το υποβρύχιο θα άφηνε και δεκατέσσερεις ειδικούς ιαπωνικών βιομηχανιών. Για την αποστολή αυτή τo υποβρύχιο θα είχε την κωδική ονομασία “Μόμι” (έλατο στα ιαπωνικά). Mετά από μια σύντομη στάση στην Σιγκαπούρη για την παραλαβή 59,8 τόννων ακατέργαστου καουτσούκ συν 3,3 τόννων κινίνης και δύο τόννων όπιου, ο κυβερνήτης του, Πλοίαρχος Ούνο Κάνεο, δίνει στο I-52 πορεία προς τον Iνδικό Ωκεανό. Kαι την μοίρα του.
Κατηγορίες
Documentary
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει