Εγώ μάγκας φαινόμουνα - Ιωσηφέλης Γιώργος

215 Προβολές
Published
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΣΗΦΕΛΗΣ
Στίχοι/Μουσική: Μιχάλης Γενίτσαρης 1937
(Πρώτη εκτέλ.: Μιχ. Γενίτσαρης)

by MPOYZOYKI KAI MPOYZOYKSIDES!!!!
Facebook Page:
http://www.facebook.com/pages/MPOYZOYKI-KAI-MPOYZOYKSIDES/177880217337
Bouzouki - laika rebetika - songs of Greece - Greek songs
Παλιά & Σπάνια Λαϊκά - Ρεμπέτικα - παλιες φωτογραφίες

Ο ρεμπέτης Μιχάλης Γενίτσαρης (ή Γεννήτσαρης, όπως ήταν κανονικά το επίθετό του), γεννήθηκε στις 15 Ιουνίου 1917 στην Αγια-Σοφιά του Πειραιά... Στους δρόμους από τα 10 του χρόνια, πρωτάκουσε μπουζούκι από το ταβερνείο που βρισκόταν απέναντι από το σπίτι του. Ήταν το μαγαζί του περίφημου Γιώργου Μπάτη. Γοητευμένος από τον ήχο του οργάνου, μια μέρα ανακάλυψε κρυμμένο σε μια κασέλα ένα παλιό μπαγλαμαδάκι του πατέρα του και αυτοδίδακτος άρχισε σιγά-σιγά να παίζει..!!!
-- Σε ηλικία 17 ετών (1934) -κι ενώ δούλευε στις επισκευές καραβιών για να ζήσει- έγραψε το πρώτο του τραγούδι, το περίφημο «Εγώ μάγκας φαινόμουνα», το οποίο γραμμοφωνήθηκε τρία χρόνια (1936) αργότερα στην Columbia.
-- Το τραγούδι έκανε τεράστια επιτυχία και ο Γενίτσαρης βρέθηκε στο πάλκο του θρυλικού «Δάσους» του Α. Βλάχου στο Βοτανικό να συνεργάζεται με τον Βαμβακάρη, Παγιουμτζή, Τσιτσάνη, Κηρομύτη, Δελιά κ.ά...

-- Το μπουζούκι, ταυτισμένο εκείνη την εποχή με την αλητεία, ήταν υπό διωγμόν. Όταν ένας αστυφύλακας συνέλαβε τον Γενίτσαρη και του έσπασε το μπουζούκι, εκείνος τον ξυλοφόρτωσε, με αποτέλεσμα να παραμείνει για έξι μήνες έγκλειστος στις φυλακές Αβέρωφ. Αυτή ήταν η πρώτη καταδίκη του, καθώς ακολούθησαν πολλές ακόμα για παρόμοιους λόγους...!!!!

Στη διάρκεια της Κατοχής, «πολέμησα -θυμόταν ο ίδιος- τους Γερμανούς με τους σαλταδόρους». Η εμπειρία του αυτή έγινε τραγούδι είναι ο θρυλικός "Σαλταδόρος" «Θα σαλτάρω, θα σαλτάρω, τη ρεζέρβα να τους πάρω».
-- Μετά την απελευθέρωση, ο Γενίτσαρης συνέχισε την πορεία του στα λαϊκά πάλκα. Έγραψε περί τα 700 τραγούδια, αλλά από αυτά πολύ λίγα γραμμοφωνήθηκαν...Τραγούδια του, βέβαια, ερμήνευσαν κατά καιρούς μερικοί από τους μεγαλύτερους του λαϊκού τραγουδιού..!!!
- Από το 1951 έως το 1972 ο Γενίτσαρης, ουσιαστικά, "χάθηκε".. Ένα διάστημα φυλακίσθηκε, μετά άνοιξε ένα μπουζουξίδικο στην Αίγινα αλλά έπεσε έξω οικονομικά και μετά έπιασε δουλειά στη λαχαναγορά...
-- Από την αφάνεια τον ανέσυρε ο Ηλίας Πετρόπουλος, που από το 1971 οργάνωσε στο «Κύτταρο» σειρά εμφανίσεων των βετεράνων του ρεμπέτικου...!!
Το 1996 αποφάσισε ν' αποσυρθεί. Προς τιμήν του διοργανώθηκε στο θέατρο του Λυκαβηττού μια μεγάλη, πολυσυμμετοχική συναυλία. Τα επόμενα χρόνια εμφανίστηκε σποραδικά, μέχρι να αποσυρθεί οριστικά. Πέθανε στις 11 Μαΐου 2005.
Κατηγορίες
Greek Music
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει