Εφιάλτης (1961) Μιχάλης Νικολινάκος, Βούλα Χαριλάου

290 Προβολές
Published
Ο Εφιάλτης είναι ελληνικό ψυχολογικό θρίλερ, του 1961. Αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ερρίκου Ανδρέου. Είναι, ίσως, το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα ψυχολογικού θρίλερ στον ελληνικό κινηματογράφο με φανερές επιρροές από ταινίες του Άλφρεντ Χίτσκοκ όπως το 'Ψυχώ', και τις θεωρίες ψυχανάλυσης του Σίγκμουντ Φρόυντ.
Σκηνοθεσία: Ερρίκος Ανδρέου
Σενάριο: Ερρίκος Ανδρέου
Μουσική σύνθεση: Μίμης Πλέσσας
Παραγωγός: Ερρίκος Ανδρέου
Ηθοποιοί: Μιχάλης Νικολινάκος (Τόνης Καρζής) , Βούλα Χαριλάου (Άννα Μαργκό) , Θανάσης Μυλωνάς (Αλέξανδρος) , Σταύρος Ξενίδης (Μπάμπης Φωκάς) , Δημήτρης Νικολαϊδης (Όθων Παρής) , Ζαννίνο (Βαλεντίνο) , Αθηνά Μιχαηλίδου (Λίλα) , Αλίκη Ανδρέου , Διονυσία Ρώη , Ντέπη Μαρτίνη (Εύη Λινάρδου) , Κατερίνα Γώγου (υπηρέτρια) , Δημήτρης Βουδούρης , Νίκος Πετρίδης , Κία Μπόζου (φωνή στο τηλέφωνο) , Σόφη Χριστοπούλου , Βαρβάρα Ζουμπουλίδου.
Πλοκή: Η Άννα-Μαργκώ, μετά το θάνατο του πατέρα της, εγκαταλείπει το πατρικό της και διαμένει σε ένα ξενοδοχείο, μακριά από τη μητέρα της και τον αδελφό της, τον Αλέξανδρο, με τους οποίους έχει ψυχρανθεί για τα κληρονομικά. Μετά από ένα απειλητικό τηλεφώνημα, η Άννα ζητά τη συνδρομή ενός φίλου της δικηγόρου, του Τώνη Καρζή, γυρεύοντας να βρει την άγνωστη που της τηλεφώνησε, και της είπε ότι ονομάζεται Εύη Λινάρδου. Ο Καρζής επισκέπτεται τον ζωγράφο Μπάμπη Φωκά και τον φωτογράφο Βαλεντίνο, για τους οποίους είχε ποζάρει η Λινάρδου, αλλά δεν καταφέρνει να την εντοπίσει. Στο μεταξύ, ο Βαλεντίνος και ο Αλέξανδρος, ο δεύτερος μάλιστα έπαιρνε μαθήματα φωτογραφίας από τον πρώτο, δολοφονούνται και η Άννα εξαφανίζεται. Το μυστήριο λύνεται, όταν ο Καρζής συναντά την πραγματική Λινάρδου για την οποία έχει μάθει ότι είναι η πρώην σύζυγος του Αλέξανδρου και παλιά φίλη της Άννας. Τότε αποκαλύπτεται, επίσης, ότι η Άννα είναι μια γυναίκα με διχασμένη προσωπικότητα.
Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1961-1962 και έκοψε 26.526 εισιτήρια. Ήρθε στην 25η θέση σε 68 ταινίες.
Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1961 η ταινία πήρε το βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου (Αθηνά Μιχαηλίδου).
Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Νέο Δελχί την ίδια χρονιά, στην ταινία απονεμήθηκε τιμητική διάκριση.
Κατηγορίες
Greek Films
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει