Προτεινόμενα

Ένας υπέροχος άνθρωπος (1971) Ανδρέας Μπάρκουλης , Καίτη Παπανίκα

319 Προβολές
Published
Σκηνοθεσία: Γιάννης Χριστοδούλου
Σενάριο: Αντώνης Δαυίδ
Μουσική σύνθεση: Γιώργος Κριμιζάκης
Εταιρία παραγωγής: Καράμπελας-Βαϊανός
Ηθοποιοί: Ανδρέας Μπάρκουλης , Καίτη Παπανίκα , Ιάκωβος Ψαρράς , Βάσος Ανδρονίδης , Ζαννίνο , Βαγγέλης Καζάν , Ελένη Κριτή , Μαίρη Γραβλιώτη , Λάζος Τερζάς , Στάθης Χατζηπαυλής , Νίκος Φέρμας , Αθηνόδωρος Προύσαλης , Νίκος Παπαναστασίου , Θάνος Παπαδόπουλος , Κώστας Παληός , Άγγελος Μαυρόπουλος , Γιώργος Λουκάκης , Ελένη Κριτή , Θόδωρος Έξαρχος , Μανώλης Δεστούνης , Νίκος Βανδώρος , Νίκος Παγκράτης , Πέρσα Καμπάνη , Ρένα Κουμιώτη (τραγούδι) , Πέτρος Καλλίνικος (τραγούδι)
Πλοκή: Στην αίθουσα του δικαστηρίου, ο νέος δικηγόρος Νίκος Μουσχουντής εκπροσωπεί τον βιομήχανο Ορέστη Βαλσάμη, με κατηγορούμενο τον χωροφύλακα Δημήτρη Κωνσταντίνου, για συκοφαντική δυσφήμηση. Το πάθος με το οποίο ο κατηγορούμενος επιμένει να χαρακτηρίζει τον πελάτη του Μουσχουντή μεγαλέμπορο ναρκωτικών, παρότι δεν διαθέτει τα απαιτούμενα αποδεικτικά στοιχεία, κατασυγκινεί τον νεαρό δικηγόρο. Μετά την καταδίκη του Κωνσταντίνου, αναλαμβάνει να τον υπερασπιστεί στο Εφετείο και κατορθώνει να συλληφθεί επ’ αυτοφώρω ο Βαλσάμης. Ακολούθως, εγκαταλείπει τη δικηγορία και κατατάσσεται ως ανθυπομοίραρχος στη χωροφυλακή. Απ’τη θέση αυτή, αντιμετωπίζει με επιείκεια τους μικροκακοποιούς, η κήρυξη όμως του πολέμου τον στέλνει στο αλβανικό μέτωπο, με το βαθμό του υπολοχαγού, όπου και τραυματίζεται. Ερωτεύεται μια νοσοκόμα, τη Μαρίνα, η οποία του συμπαραστέκεται, αλλά τραυματίζεται κι αυτή με τη σειρά της, και έτσι χάνονται. Ο Νίκος συνεχίζει τον αγώνα από τη θέση του αρχηγού μιας αντιστασιακής ομάδας.
Η απελευθέρωση τον βρίσκει διοικητή της χωροφυλακής Θεσσαλονίκης. Αντιμετωπίζει πάντα με ανθρωπιά τους μικροκακοποιούς και συμβάλλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης του Αμερικανού δημοσιογράφου Πολκ, ο οποίος δολοφονήθηκε από τους ανθρώπους που θα τον οδηγούσαν να συναντήσει τον Βαφειάδη. Ξαναβρίσκει τη Μαρίνα, η οποία κάνει κονσομασιόν σε ένα κέντρο, έχοντας πάρει το όνομα Βίκυ, η οποία όμως δεν τον αναγνωρίζει. Ακούει τη θλιβερή ιστορία της, προσπαθεί να την εμψυχώσει και την αφήνει, για να επιστρέψει στο γραφείο του και να πεθάνει. Οι τελευταίες επιθυμίες του, ως υποδειγματικού λειτουργού, αφορούσαν στην εκπλήρωση ορισμένων υποχρεώσεών του απέναντι σε συνανθρώπους του.
Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1971-1972 και έκοψε 18.446 εισιτήρια. Ήρθε στην 83η θέση σε 90 ταινίες.
Κατηγορίες
Greek Films
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει