Μουσολίνι άλλαξε γνώμη - Mάρκος Βαμβακάρης,Απόστολος Χατζηχρήστος 1941

19 Προβολές
Published
Μουσολίνι άλλαξε γνώμη - Mάρκος Βαμβακάρης,Απόστολος Χατζηχρήστος
Δίσκος: Odeon/GA 7316 .
Σύνθεση: Mάρκος Βαμβακάρης
στίχοι: Γιώργος Φωτίδας (Μίνως Μάτσας)*
Αθήνα, 1941

ορχήστρα με μπουζούκι,(Σπ.Περιστέρης) κιθάρα και μπαγλαμά
διεύθυνση ορχήστρας: Σπύρος Περιστέρης

__________________________________________
Βρε γρουσούζη Μουσουλίνι πού `ν’ τα τόσα μεγαλεία
που `ταζες κάθε λιγάκι, στην καημένη Ιταλία

Την ετάραξες στην πείνα κι είναι πια ξελιγωμένη
μονάχ’ η δική σου τσέπη, είναι παραφουσκωμένη

Τα καημένα τα παιδιά της, δεν τολμούν να πούν κουβέντα
τους εράψατε το στόμα, συ ο Τζιάνος και η Έλντα

Μουσουλίνι άλλαξε γνώμη, έλα πια στα σύγκαλά σου
γιατί έφτασε η ώρα, να τινάξεις τα μυαλά σου
____________________________________________
Άλλο ένα τραγούδι -χιουμοριστικό- για τον πόλεμο, διασκευή του γνωστού τραγουδιού του Μάρκου Βαμβακάρη ''Ο γρουσούζης''

Ο Γρουσούζης - Μάρκος Βαμβακάρης 1937
https://youtu.be/SFeN8A7vYBk

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο σαφής διαχωρισμός της ηγεσίας του φασίστα Μουσολίνι από τον ιταλικό λαό, ο οποίος υποφέρει από αυτό το καθεστώς.
Οι βαρείς χαρακτηρισμοί αλλά και η αντιπαραθετική προς τον φασισμό τοποθέτηση διέφυγαν των επιτροπών λογοκρισίας, οι οποίες πιθανότατα, όπως επισημαίνεται και από άλλα γεγονότα, υπολειτούργούσαν κατά την περίοδο του πολέμου στην Αλβανία.
Έλντα: εννοεί την κόρη του Μουσολίνι, Έντα, η οποία ήταν παντρεμένη με τον Τσιάνο.
Τζιάνο: Γκαλεάτσο Τσιάνο και ορθότερα Τσάνο, ήταν από τα σημαντικότερα στελέχη του φασιστικού καθεστώτος

Παναγιώτης Κουνάδης, Τα ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ, ένα ταξίδι στο λαϊκό τραγούδι των Ελλήνων.2010


''Aφήσαμε για το τέλος την περίπτωση του Γιώργου Φωτίδα και της Αθηνάς Φωτίδα-Παγκαλάκη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί ο Γ.Φωτίδας είναι πρόσωπο υπαρκτό και σύζυγος μιας εκ των συνεργατών του Μίνου Μάτσα, της Αθηνάς Φωτίδα-Παγκαλάκη. Τα πνευματικά δικαιώματα για τα τραγούδια που φέρονται στο όνομά τους εισπράττονταν από τους ίδιους, όσο ζούσε ο Γ.Φωτίδας (έφυγε από τη ζωή το 1952) στη συνέχεια παό τη σύζυγό του και μετά το θάνατό της, από τα ανήψια τους.
Πριν από 25 χρόνια επιχείρησα να συνομιλήσω με τους απογόνους του, που κατοικούσαν στο Χαλάνδρι, αλλά απέτυχα στην προσπάθεια να βρω τον δημιουργό αυτόν, του οποίου το όνομα αναγράφεται σε αρκετά διάσημα τραγούδια.
Μετά από την τελευταία έρευνα για να προσεγγίσω τα βιογραφικά του Μίνου Μάτσα και των συνεργατών του, διεπίστωσα ότι κανείς από τους επιζώντες συνθέτες που φέρονται να έχουν γράψει μουσική σε στίχους του Γ. Φωτίδα, δεν τον γνώριζε. Αντίθετα μάλιστα σε 2 περιπτώσεις καταγράφηκαν γεγονότα που αποδεικνύουν ότι τους στίχους των τραγουδιών, τους έγραψε λίγο πριν από την ώρα της ηχογράφησης ο Μίνως Μάτσας. Όμως αντί του Μ.Μάτσα στην ετικέτα του δίσκου αναγράφεται το όνομα του Γ.Φωτίδα. Επίσης καταγράφηκαν γεγονότα που σχετίζονταν με μακρόχρονα προβλήματα υγείας της Αθηνάς Φωτίδα-Παγκαλάκη.
Αξιοπερίεργο επίσης παραμένει το γεγονός ότι όλα τα τραγούδια με το όνομα Γιώεγος Φωτίδας ή Αθηνά Παγκαλάκη έχουν εκδοθεί στις εταιρίες που διηύθυνε ο Μ.Μάτσας. Αυτό δεν συνέβη με κανέναν από τους γνωστούς και πολυγραφότατους στιχουργούς της ελληνικής δισκογραφίας όπως ο Χ.Βασιλειάδης, ο Κ.Κοφινιώτης, ο Γ.Πετροπουλέας, ο Κ.Βίρβος, η Ευτ.Παπαγιαννοπούλου και τόσοι άλλοι.
Όλα τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μέχρι τώρα κατατείνουν στην άποψη ότι πιθανότατα πρόκειται για δημιουργίες του Μ.Μάτσα, που για κάποιους λόγους, όπως η συμπαράσταση προς την οικογένεια της συνεργάτιδός του Αθηνάς, γράφτηκαν και παρέμειναν στο όνομα του Γιώργου Φωτίδα, ο οποίος έφυγε νωρίς από τη ζωή, ώστε να βοηθήσουν τα οικονομικά της συζύγου του Αθηνάς. ''
από το βιβλίο

Ο ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΟΣ Κος ΜΙΝΩΣ
ΚΟΥΝΑΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
εκδόσεις ΚΑΤΑΡΤΙ,2007
Κατηγορίες
Greek Music
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει