Ο Κύριος Πτέραρχος - 1963

133 Προβολές
Published
Περίληψη
Ο Κανέλος, ένας πορτιέρης σε ένα ξενοδοχείο, περιμένει πως και πως πλούσιους πελάτες που θα του αφήσουν κάτι παραπάνω για φιλοδώρημα. Ωστόσο, φίλοι του είναι μία παρέα από σμηνίτες. Ένας από αυτούς τους σμηνίτες, ο Βαγγέλης Ντάρλας, είναι ερωτευμένος με τη Δημητρούλα, την κόρη του Θανάση Στριγγάρη. Παρόλα αυτά, ο έρωτάς του είναι κρυφός και, παράλληλα, ο πατέρας της την έχει λογοδοτήσει με ένα πλούσιο αρχοντόπουλο του χωριού, τον Νότη Πλοκανά. Όμως, ο Πλοκανάς δε προχωρά στον γάμο, γιατί θέλει να εξασφαλίσει το μέλλον του θέλοντας προίκα κάποια οικόπεδα, τα οποία περιμένουν να μάθουν αν θα τα απαλλοτριώσει ο πτέραρχος για να πάρουν έτσι κάποια αποζημίωση. Τη δουλειά αυτή, την έχει αναλάβει ο βουλευτής Καραβότζας, ο οποίος συνομιλεί με τον πτέραρχο.

Ωστόσο, ο Βαγγέλης μαθαίνει ότι η Δημητρούλα είναι λογοδοσμένη από τον πατέρα της και πάει στο χωριό, με σκοπό να τον σκοτώσει. Όμως τον αφοπλίζουν και τον πάνε στο αστυνομικό τμήμα. Ο Κανέλος δέχεται να προσφέρει βοήθεια στους φίλους του και να παρουσιαστεί ως πτέραρχος εκεί στο χωρίο, στο Άνω Λεστινιό. Κατά την παρουσία του εκεί θα φτιάξει τα πράγματα, ώσπου φτάνει ο πραγματικός πτέραρχος. Ενώ και ο Νότης, αφού μαθαίνει από τον Κανέλο (ως πτέραρχος) ότι δεν απαλλοτριώνεται το μέρος αποσύρεται από τους αρραβώνες και ο πατέρας της Δημητρούλας δέχεται τον Βαγγέλη για γαμπρό του. Παρόλα αυτά ο Κανέλος εξηγεί τα πάντα στον πραγματικό πτέραρχο, όχι μπροστά σε όλους και το θέμα λύνεται. Η ταινία τελειώνει με τον πραγματικό πτέραρχο να αναχωρεί, αφήνοντας πάλι μικρό φιλοδώρημα στον Κανέλο.

Το Ο κος πτέραρχος (ή και Ο κύριος πτέραρχος) είναι μία ελληνική κωμική ταινία του 1963, σε σκηνοθεσία Ντίνου Κατσουρίδη. Το σενάριο γράφτηκε από τους Αλέκο Σακελλάριο και Χρήστο Γιαννακόπουλο, οι οποίο διασκεύασαν δικό τους θεατρικό έργο, με το ίδιο όνομα. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Κώστας Χατζηχρήστος, μαζί με τους Λάμπρο Κωνσταντάρα και Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Ντίνα Τριάντη και Κώστα Ρηγόπουλο.

Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο Κανέλος, ένας πορτιέρης ξενοδοχείου, του οποίου τα ρούχα μοιάζουν με αυτά του πτεράρχου που διαμένει στο ξενοδοχείο, και οι σμηνίτες τον κοροϊδεύουν για αυτό. Τα πράγματα θα έρθουν έτσι που ο Κανέλος θα αναγκαστεί για χάρη ενός φαντάρου να παραστήσει τον πτέραρχο σε ένα χωριό.

Η ταινία έκοψε 36.984 εισιτήρια, και ήρθε 17η σε 82 ταινίες εκείνης της σεζόν.

Ηθοποιοί
Κώστας Χατζηχρήστος... ως ο Κανέλος/Πτέραρχος
Λάμπρος Κωνσταντάρας... ως Πτέραρχος
Διονύσης Παπαγιαννόπουλος... ως βουλευτής Καράτζοβας
Ντίνα Τριάντη... ως Δημητρούλα Στριγγάρη
Κώστας Δούκας...ως Θανάσης Στριγγάρης
Κώστας Ρηγόπουλος... ως Νότης Kλοκανάς
Νίκος Φέρμας... ως Σωτήρης Παπαπετρούλιας
Γιώργος Τσιτσόπουλος... ως Βαγγέλης Νταρλάς
Αλέκος Τζανετάκος... ως σμηνίτης
Αλίκη Ζωγράφου... ως Θοδώρα Στριγγάρη
Γιώργος Βελέντζας... ως Αρίστος
Κώστας Μεντής... ως (μύωπας) επισμηνίας
Θάνος Σουγιούλ... ως Σταμάτης
Σπύρος Παπάς... ως Στέλιος

Σκηνοθεσία Ντίνος Κατσουρίδης
Παραγωγή Κλέαρχος Κονιτσιώτης
Σενάριο Αλέκος Σακελλάριος - Χρήστος Γιαννακόπουλος
Ιστορία θεατρικό έργο των ίδιων
Μουσική Επιμέλεια: Κώστας Μουραμπάς
Φωτογραφία Αριστείδης Καρύδης-Φουκς
Μοντάζ Ντίνος Κατσουρίδης, Γιώργος Τριανταφύλλου
Σκηνογραφία Τάσος Ζωγράφος
Διανομή Δαμασκηνός - Μιχαηλίδης
Πρώτη προβολή 1963
Διάρκεια 77΄
Προέλευση Ελλάδα
Γλώσσα Ελληνική

- Οι τανίες της δεκαετίας του 60 είναι μέρος της σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και θα έπρεπε να διατίθενται δωρεάν η προβολή τους. Θα προσπαθώ συνεχώς να βρίσκω ταινίες που μπορούν να προβάλλονται στο Youtube δωρεάν για όλους χωρίς να έχω πρόθεση να δημιουργήσω οποιοδήποτε πρόβλημα.

- Η ταινία αυτή περιλαμβάνεται στο δωρεάν διαδραστικό βιβλίο ''Οι Ταινίες της Καρδιάς μας'' το οποίο μπορείτε να βρείτε εδω - https://itunes.apple.com/us/book/id1017099728

- Γίνε συνδρομητής εύκολα και γρήγορα εδώ - https://www.youtube.com/channel/UCwN_WZheqCZ3Q2K_MQyD8yw?sub_confirmation=1

- Αφιερώστε λίγο χρόνο και κάντε like στην σελίδα του βιβλίου στο Facebook - https://www.facebook.com/Οι-Ταινίες-Της-Καρδιάς-Μας-1052396171471534/

Αφιερώστε λίγο χρόνο και και κάντε like στην σελίδα της i-Pedia στο Facebook - https://www.facebook.com/ipediaforall/

Επίσημο τιτίβισμα :) εδώ - https://twitter.com/iPediaEbooks

PayPal Donations εδώ - https://www.paypal.me/iPediaEbooks

Τα υπόλοιπα βιβλία μου εδώ - https://itunes.apple.com/gr/author/κώστας-κατσούλης/id581365469?mt=11
*Το βιβλίο προς το παρόν απευθύνεται σε όσους διαθέτουν IOS συσκευή ή υπολογιστή της Apple.
Κατηγορίες
Greek Films
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει