Γυναικα παιχνιδιαρα - Χιώτης Ντάλλια Ατταλίδης 1955

209 Προβολές
Published
Μπουζουκι Μανώλης Χιώτης - 1955 COLUMBIA
- Στίχοι/Μουσική: Ζωής Γρυπάρη & Βαγγέλης Γρυπάρης
Τραγουδουν Ρένα Ντάλλια -- Στράτος Ατταλίδης -- Μ. Χιώτης
(Ο Χιώτης ως τραγουδιστής σε συνθέσεις άλλων)

Ο Στράτος Ατταλίδης (1928 - 26 Μαρτίου 1998) ήταν λαϊκός μουσικοσυνθέτης. Ήταν γιος εργοστασιάρχη, ενώ παράλληλα διατηρούσε και δική του επιχείρηση στη Νέα Ιωνία..Ασχολήθηκε με το λαϊκό τραγούδι από αγάπη και όχι για λόγους βιοπορισμού. Το έργο του περιλαμβάνει περισσότερα από τριακόσια λαϊκά τραγούδια, τα περισσότερα την εικοσαετία 1950 - 1970. Η βασική ερμηνεύτρια των τραγουδιών του ήταν η τότε σύζυγος του Γιώτα Λύδια !!!, κατά κόσμον Μανταράκη, με την οποία απέκτησε ένα γιο, τον Σταύρο.
Συνεργάσθηκε με τον στιχουργό Κώστα Βίρβο, τον Θόδωρο Δερβενιώτη, τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Άκη Πάνου κ.α. Μερικές από τις πιο γνωστές επιτυχίες του είναι «Γιατί θες να φύγεις», «Πες μου γιατί», «Αχ ας μπορούσα», «Δεν θέλω την συμπόνια κανενός», «Έλα γύφτο μ' έλα», «Γύρνα πάλι γύρνα», «Εμένα να μη με κλαις», «Ο ταυρομάχος», «Η Τσιγγάνα η Μαρίτσα», «Φύγε - φύγε», «Τρεις αγάπες» κ.α. Τραγούδια του ερμήνευσαν εκτός από τη Γιώτα Λύδια και ο Στράτος Διονυσίου, ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Γιώργος Χατζηαντωνίου κ.α.
Πέθανε μόνος του, ξεχασμένος από φίλους και συγγενείς, σε ηλικία 70 ετών..

- Mανώλης Χιώτης ένας από τους θρύλους του μπουζουκιού!!

Είμαι μια γυναίκα φίνα παιχνιδιάρα
γόησσα τσαχπίνα με χρυσή καρδιά
για κανέναν άνδρα εγώ δεν δίνω δυάρα
γιατί μ' έχει κάψει κάποιος μια βραδιά ....

Ήταν ένας άντρας με καρδιά μεγάλη
μ' είχε καταφέρει να τον αγαπώ
κι όμως κάποια μέρα έφυγε με άλλη
θέλω να μου πείτε πως θα γιατρευτώ ...

Χρόνια περιμένω να ξαναγυρίσει
είμαι δικασμένη μόνη να γυρνώ
δεν μπορεί η καρδιά μου άλλον ν'αγαπήσει
και γι' αυτόν τον άντρα πάντα θα πονώ ....

- Η Ντάλλια είχε πρωτοεπισκευτεί τις Η.Π.Α. το 1953-54 με τον Γιάννη Παπαϊωάννου (με τον οποίο επίσης έγραψαν ιστορία). Ο Τατασόπουλος ακολούθησε το 1955 (υπήρξε ο μπουζουξής που έκανε τις περισσότερες ηχογραφήσεις)
- Η Ρένα Ντάλλια, μετά το 1958 εγκαταστάθηκε κι εκείνη σχεδόν μόνιμα στην Αμερική, απ' την οποία επέστρεψε στη δεκαετία του '80 με την αναβίωση των λαϊκών και ρεμπέτικων πάλκων... Στην Αμερική η Ντάλλια γνώρισε και καλλιτέχνες ελληνοαμερικανούς, όπως ο Τζιμ Αποστόλου, με τον οποίο συνεργάστηκε στη δισκογραφία και γραμμοφώνησαν σαν ντουέτο πολύ ωραία τραγούδια..
Στις Η.Π.Α. εκτός από τα κέντρα συνεργάστηκαν και στους δίσκους ηχογραφώντας για λογαριασμό της ελληνοαμερικάνικης εταιρείας ΝΙΝΑ του Πέτρου Νικολάου. Κλασικά λαϊκά, δημοτικά και νησιώτικα, αλλά και πολλά ανατολίτικα ...

ginaika paixnidiara - hiotis ntallia attalidis

MPOYZOYKI KAI MPOYZOYKSIDES!!!!
Facebook Page:
http://www.facebook.com/pages/MPOYZOYKI-KAI-MPOYZOYKSIDES/177880217337
laika - rebetika songs in Greece Bouzouki
Παλιά & Σπάνια Λαϊκά - Ρεμπέτικα & φωτογραφίες
Κατηγορίες
Greek Music
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει