Εκάβη (1987) Άννα Συνοδινού, Νίκος Τζόγιας, Γιάννης Βόγλης (Θέατρο της Δευτέρας)

170 Προβολές
Published
Σκηνοθεσία: Αλέξης Σολομός , Σταμάτης Χονδρογιάννης
Ποίηση: Ευριπίδης
Σενάριο: Τάσος Ρούσσος (μετάφραση έργου)
Μουσική σύνθεση: Μίκης Θεοδωράκης
Ηθοποιοί: Άννα Συνοδινού (Εκάβη) , Νίκος Τζόγιας (Πολυμήστορας) , Γιάννης Βόγλης (Αγαμέμνονας) , Θόδωρος Μορίδης (Ταλθύβιος) , Τάκης Χρυσικάκος (Οδυσσέας) , Πίτσα Καπιτσινέα (τροφός) , Μάνια Τεχριτζόγλου (Πολυξένη/χορός) , Κατερίνα Βακαλοπούλου (χορός) , Δέσποινα Δρεπανιά (χορός) , Μάρα Κουκουλά (χορός) , Βάγια Κωφού (χορός) , Ρίτα Λαγοπούλου (χορός) , Λ. Μπότση (χορός) , Γιάννα Νικολοπούλου (χορός) , Τατιάνα Παπαμόσχου (χορός) , Μελίσσα Στοϊλη (χορός) , Εύα Στυλάντερ (χορός) , Μαρία Συλλοπούλου (χορός) , Έλλη Χαραλάμπους (χορός) , Κ. Χώτου (χορός) , Δημήτρης Ποταμίτης (φωνή Πολύδωρου)
Πλοκή: Ο Πολύδωρος( μικρότερος γιος του Πριάμου), λίγο πριν την πτώση Τροίας στέλνεται για να αποφύγει την επικείμενη σκλαβιά με αρκετό χρυσάφι στο βασιλιά των θρακών Πολυμήστορα. Εκείνος σκοτώνει τον Πολύδωρο, του παίρνει το χρυσάφι και το πτώμα του το πετά στη θάλασσα που το εκβράζει κάθε τόσο στις ακτές. Η Εκάβη μαζί με άλλες αιχμάλωτες των Αχαιών που επιστρέφουν νικητές κατασκηνώνει εκεί κοντά.
Το δράμα αρχίζει με το φάντασμα του Πολυδώρου που συστήνεται και περιμένει να συναντήσει τη μητέρα του για να τον θάψει και να μην περιπλανιέται. Μας πληροφορεί και για όνειρο που θέλει τον Αχιλλέα να ζητά θυσία μια κόρη του Πριάμου στον τάφο του.
Ακολουθεί είσοδος του χορού που υποβαστάζει τη γριά Εκάβη. Ακολουθούν οι ανάπαιστοι της Εκάβης και του χορού. Στη συνέχεια ο Οδυσσέας εμφανίζεται και ανακοινώνει την απόφαση των Αχαιών να θυσιάσουν την Πολυξένη (κόρη της Εκάβης). Ακολουθεί δραματικός διάλογος ανάμεσα στην Εκάβη και τον Οδυσσέα. Παρεμβαίνει και η Πολυξένη που φυσικά δεν είναι μικρόψυχη. Ούτως ή άλλως η σκλαβιά είναι βαρύτερη απ\' το θάνατο. Η Εκάβη αυτοπροσφέρεται να την αντικαταστήσει αλλά δεν γίνεται κάτι τέτοιο. Μετά το χορικό εμφανίζεται ο κήρυκας Ταλθύβιος που φέρνει την σφαγμένη Πολυξένη για να την θάψουν. Της διηγείται τη θυσία. Η ευγενική στάση της κοπέλας προκάλεσε το θαυμασμό των Αχαιών.
Η Εκάβη στέλνει τη θεράπαινα να φέρει νερό να πλύνουν το πτώμα της Πολυξένης. Στο γιαλό βρίσκει το πτώμα του Πολύδωρου. Η Εκάβη συγκλονίζεται. Ο πόνος της είναι άμετρος. Σχεδίαζει την εκδίκηση. Ακολουθεί σκηνή με τον Αγαμέμνονα και την Εκάβη. Ο Αγαμέμνονας τη συμπονά και της παρέχει την προστασία του. Καλεί τον Πολυμήστορα και τα παιδιά του στη σκηνή της. Εκεί γυναίκες σκοτώνουν τα παιδιά του και τυφλώνουν τον ίδιο. Τότε εμφανίζεται στους Αχαιούς τυφλός και την κατηγορεί. Ο Αγαμέμνονας αθωώνει την Εκάβη επειδή δεν άρχισε την ωμότητα, αλλά ανταπέδωσε σε κείνον που την άρχισε.
Θεατρική παράσταση του 1987, στα πλαίσια της τηλεοπτικής σειράς \"Το θέατρο της Δευτέρας (1976)\". Η παράσταση επαναπροβλήθηκε τηλεοπτικά στις 1 Ιουνίου 2009.
Κατηγορίες
Greek Films
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει