"Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ" ΣΕ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ

168 Προβολές
Published
ΟΚΤΑΛΕΠΤΟ ΔΕΙΓΜΑ, ΤΗΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ \"ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ\", ΣΕ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ.

ΕΠΕΙΔΗ Η “ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ” ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΕΟΝ ΔΥΣΕΡΜΗΝΕΥΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗΣ, ΘΕΩΡΗΣΑ ΧΡΗΣΙΜΟ, ΝΑ ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΣΩ ΤΑ ΠΙΟ ΚΑΤΩ.

Για τη δημιουργία μου αυτή εργάστηκα με ακρίβεια και συνέπεια, πάνω στη σοφή βάση που έθεσε ο Γιώργος Σεφέρης στο προλόγισμα, της μεταγραφής της “Αποκάλυψης”.

“Δε γύρεψα να αποσαφηνίσω την “Αποκάλυψη” πράγμα που έκαναν άνθρωποι εγκυρότεροι από εμένα αλλά, με τη γνώση, τις ικανότητες και την προσήλωση που αξιώθηκα να έχω, θέλησα να μεταγράψω το παλαιό κείμενο στη σημερινή λαλιά μας. Δε ζήτησα να αναλύσω ή να διαλύσω την έκφραση του. Απεναντίας ήμουν ευτυχής όταν μπορούσα να κρατήσω την τραχύτητα του, θα έλεγα και τον συνεπαρμό που του δίνει η Θεϊκή εμπνοή...η “Αποκάλυψη” είναι κέιμενο όλων των καιρών και όλων των ανθρώπων...

Πάνω σ΄αυτή τη βάση δούλεψα και εγώ, το οπτικοακουστικό έργο μου. Επιθυμία μου είναι, το κείμενο της “Αποκάλυψης”, να γίνει ευρύτερα γνωστό.

Η κριτική από επαῒοντες που έκαναν για το έργο μου, όπως, του Δρ. Θεολογίας κ. Λιαμή Ηλία Προέδρου της Επιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Δρ. Δρ. κ. Γαϊτάνη Βασίλειου, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι θετική και απαντά στα εύλογα ερωτήματα που γεννιούνται, για την ποιότητα και τη σοβαρότητα της δημιουργίας μου, πάνω στο ιδιαίτερο αυτό κείμενο της Χριστιανοσύνης.

Αντίστοιχη οπτικοακουστική δημιουργία δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, όπου ολόκληρη η Αποκάλυψη και ο καθαρός λόγος της “Αποκάλυψης του Ιωάννη”, να αποδίδεται, σε μία οργανωμένη εκδήλωση, με όλα τα σύμβολα της Ορθοδοξίας και μάλιστα, στην εξαιρετική μεταγραφή του Γιώργου Σεφέρη.

Η δημιουργία μου, βασίζεται μόνο σε Ιστορικές Αγιογραφίες, στο Ελληνικό φως και τους ουρανούς της χώρας μας, καθώς και με την επεξεργασία όλων των δεδομένων που συνθέτουν το έργο, δουλεμένου σε προγράμματα Hi-tech και δίδουν στο κοινό, το μήνυμα της “Αποκάλυψης του Θεού”, που την έδωσε στον Ιησού Χριστό και την εσήμανε, στέλνοντας τον άγγελό του, στον δούλο του Ιωάννη, για να φθάσει το μήνυμα σε εμάς.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ με την προβολή του έργου του ΣΑΡΑΝΤΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΚΟΥ Η “ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ” σε μεταγραφή ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ

Στη δημιουργία αυτή παρουσιάζεται, οπτικοακουστικά, όλο το κείμενο, της “ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ’’, που αποδίδεται από την εξαίσια φωνή του Χρήστου Γιαννιώτη.

Το έργο αυτό, τον Μάρτιο του 2017, κατόπιν προσκλήσεως, παρουσιάστηκε στο αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έτυχε εξαιρετικών κριτικών, τις οποίες παραθέτω κατωτέρω, όπως η κριτική του Δρ. Δρ. Γαϊτάνη Βασίλειου, Καθηγητή του ΕΚΠΑ και του Προέδρου της Επιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Δρ. Θεολογίας Ηλία Λιαμή, οι οποίοι πιστοποιούν την αυστηρή προσήλωση και την Ορθόδοξη Πνευματικότητα στο Κείμενο του Ιωάννη, στο έργο μου.

«...ο εξαιρετικός μελετητής των αποκαλυπτικών κειμένων, κος Σακελλάκος με βασανιστικό κόπο και συγκλονισμό ψυχής δημιούργησε ένα υπερθέαμα πανδαισία για την “αποκάλυψη” του Ευαγγελιστού Ιωάννη...»

«...η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ του Ιωάννη, στο φωτοθέαμα του δημιουργού κ. Σακελλάκου δε μένει μόνο έκθετη, στη στείρα βιβλική σπουδή της, αλλά γίνεται εκείνο που είναι και που πρέπει να είναι, υπέρβαση της χρονικότητας...»

«..μία προβολή για την “Αποκάλυψη” ενεργοποίησε τη φαντασία, αλλά και τη Θεολογική Σπουδή, δίνοντάς της την αισθητική διάσταση, που δύσκολα αποτυπώνεται και μάλιστα απολύτως ενδεδυμένη την Ορθόδοξη Πνευματικότητα...»

«...η προσήλωση στην πιστότητα του κειμένου, η εκπληκτική εικονική παρουσίαση του οπτικό-ακουστικού θεάματος, η έξοχα κατανυκτική και παράλληλα συγκλονιστική φωνή του αφηγητή, η πιστότατη απεικόνιση των λόγων του Απόστολου, όλα συντελούν σε ένα φωτο-θέαμα, ανώτερης υφής και έξοχου αισθητικού μεγαλείου, ως σύνοψη όλων των τεχνών, σε μία ανώτερη πνευματική οντότητα...»

«...συστήνω χωρίς καμιά επιφύλαξη το θέαμα-πανδαισία του κου Σακελλάκου, πιστεύοντας ότι το σκίρτημα πνευματικότητας και ψυχικής ανάτασης που επιτελεί, μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στην ανάταση της νεολαίας, αλλά και γενικότερα κάθε ακροατηρίου, βαθιά αλλοτριωμένου και πονεμένου...»

Τα συγχαρητήριά της εκφράζει επίσης και επιτροπή Ρώσων, που είδαν το έργο μου, και με τίμησαν με την απόδοση σχετικής διάκρισης σε οργανωμένη τελετή βραβεύσεων.
Κατηγορίες
Greek Films
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει