Πόθεν και που Εμείς οι Έλληνες - Θεόδωρος Γιαννόπουλος

251 Προβολές
Published
Ο Θεόδωρος Γιαννόπουλος γεννήθηκε το 1979. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα
Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης.

Στη συνέχεια έκανε την διδακτορική του διατριβή στο Ινστιτούτο Προϊστορίας και Πρωτοϊστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέρ¬γης.

Το θέμα της διατριβής του η οποία εκδόθηκε στην Γερμανία το 2008ήταν: «Η τελευταία ελίτ του μυκηναϊκού κόσμου. Η Αχαΐα στη μυκηναϊκή εποχή και το φαινόμενο των ταφών πολεμιστών κατά τον 12ο-11ο αιώνα π.Χ.».

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ασχολήθηκε με την συγγραφή ενός εκτεταμένου πονήματος στον χώρο της προϊστορίας με θέμα: «ΠΟΘΕΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ», το οποίο εκδόθηκε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης το έτος 2012 και βραβεύτηκε το έτος 2013 από την Ακαδημία Αθηνών.

Ο κ. Γιαννόπουλος διδάσκει στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Με το βιβλίο του «ΠΟΘΕΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ», ο συγγραφέας προβαίνει στην οριοθέτηση της επιστήμης από τη μη επιστήμη ως προς τον ορισμό της χρονικής αφετηρίας του ελληνικού πολιτισμού, προσπαθεί, με τα όπλα της επιστήμης και όχι τους παραμορφωτικούς φακούς της «εθνικής υπερηφάνειας» ή της μοναδικότητας του περιούσιου λαού μας, να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Πότε ξεκινά ο ελληνικός πολιτισμός; Πώς μπορούμε να ορίσουμε μεθοδολογικά την αφετηρία του και να την εντοπίσουμε στον χρόνο; Σε ποιους χρόνους και σε ποιες διαδικασίες μπορεί να αναχθεί η προέλευση του ελληνισμού των ιστορικών χρόνων; Το κυριότερο: πού μπορούμε να βρούμε, ως μέσοι Έλληνες αναγνώστες, υπεύθυνες απαντήσεις σε ερωτήματα τόσο σημαντικά και ευαίσθητα, μακριά από επικίνδυνες υπεραπλουστεύσεις και ακραίες ιδεοληψίες, από μυθομανείς «ερευνητές» χονδροειδούς ερασιτεχνισμού ή ενίοτε και αμφίβολης ψυχοπνευματικής ισορροπίας;

Είναι τα ερωτήματα με τα οποία καταπιάνεται ο συγγραφέας.

Το βιβλίο προλογίζει, ο Άγγελος Χανιώτης καθηγητής της Αρχαίας Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον και από εκεί θα παραθέσουμε την τελευταία παράγραφο:
«Το βιβλίο είναι γραμμένο τόσο για τον επιστήμονα όσο και για τον φοιτητή και τον μη ειδικό αναγνώστη, που είναι πρόθυμος να συμβαδίσει με τον συγγραφέα στην αναζήτηση απαντήσεων, γνωρίζοντας από την αρχή ότι η σοβαρή ιστορική και αρχαιολογική έρευνα πολλές φορές προσφέρει μόνο πιθανές υποθέσεις και ερεθίσματα. Δεν αποτελεί όμως μόνο μια τεκμηριωμένη ανάλυση των δεδομένων και κριτική αποτίμηση της έρευνας πολλών δεκαετιών, που ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει αποκομίζοντας γνώση και ιδέες. Είναι ένα δοκίμιο για την θέση της αρχαιολογίας στη νεοελληνική κοινωνία».
Κατηγορίες
Documentary Education
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει