Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια (1979) 8ο επεισόδιο: Το γεύμα

183 Προβολές
Published
Οι αναμνήσεις του ζωγράφου και πολεμιστή στον Μικρασιατικό Πόλεμο Λεωνή Δρίβα, το καλοκαίρι μετά την επιστροφή του στη Λέσβο, η φιλία του με τον νεκρό ανθυπολοχαγό Στρατή Βρανά, το χρέος του να παραδώσει στη χήρα του Βρανά, Σαπφώ, τα θυμητάρια του και ο μυστικός έρωτάς του για εκείνη, είναι τα θέματα του μυθιστορήματος του Στρατή Μυριβήλη.
Σκηνοθεσία: Κώστας Αριστόπουλος
Σενάριο: Μαργαρίτα Λυμπεράκη
Συγγραφέας: Στρατής Μυριβήλης
Ηθοποιοί: Κάτια Δανδουλάκη (Σαπφώ) , Γιάννης Φέρτης (Λεωνής) , Νικήτας Τσακίρογλου (Βρανάς) , Ειρήνη Ιγγλέση (Αδριανή) , Μαρία Μαρμαρινού (Σπανού) , Τάνια Τσανακλίδου (Λούλου) , Γιώργος Λουκάκης (Σπανός) , Τιτίκα Βλαχοπούλου (Ασπασία) , Κώστας Τσιάνος , Χρήστος Βαλαβανίδης , Βασίλης Τσάγκλος , Κωνσταντίνος Τζούμας , Κώστας Δίπλαρος (Δουράς) , Αντώνης Κατσαρής (Ξυνέλης) , Τάσος Πεζιρκιανίδης (νοσοκόμος) , Γιώργος Κοτανίδης (Δούκας) , Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος (Μηνάς) , Γιάννης Αρμενίδης (στρατιωτικός ταχυδρόμος) , Μαρία Παπαδομανωλάκη (Χριστίνα) , Κώστας Μανδήλας (διευθυντής νοσοκομείου) , Γκέλυ Τριάντη (Κοντέσα) , Ασπασία Διβόλη (Mαϊκω) , Στρατής Καραλής (Γιωργάκης) , Χρίστος Παξός (Λοχίας)

Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια είναι μυθιστόρημα του Στράτη Μυριβήλη. Δημοσιεύτηκε σε μέρη στην εφημερίδα «Καθημερινή» την περίοδο 1931–1932, ενώ το 1933 κυκλοφόρησε ολοκληρωμένο σε βιβλίο.

Αποτελεί συνέχεια του μυθιστορήματος Η ζωή εν τάφω. Θέμα του είναι η περίοδος 1917–1922 και οι συνέπειες του πολέμου για τους ήρωές του. Ο Λεωνής Δρίβας γυρίζει από τον πόλεμο της Μικρασίας στη Μυτιλήνη, και δοκιμάζεται από τον έρωτα για τη δασκάλα Σαπφώ, χήρα του φίλου του που σκοτώθηκε από τη μια πλευρά, ενώ από την άλλη του δημιουργεί αναστολές ο σεβασμός που τρέφει στη μνήμη του. Ο συγγραφέας δίνει έμφαση στη φρίκη του πολέμου, η οποία, ενώ λειτουργεί ως αντίδραση εναντίον του αρχικά, κάποια στιγμή γίνεται αυτοσκοπός. Ο Μυριβήλης κάνει σαφείς αρνητικές κρίσεις στο έργο του για τον Κομμουνισμό και τους κομμουνιστές. Παρουσιάζει τον κεντρικό ήρωα τον Λεωνή να καταδικάζει την ευρύτερη φιλοσοφία του και να κατηγορεί τους κομμουνιστές για δολιότητα και καλλιέργεια ταξικού μίσους.
Κατηγορίες
Greek Films
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει