Αμπατζή-Σαν της Ωριάς το κάστρο

191 Προβολές
Published
Με το όνομα Ωριάς κάστρο, ή Κάστρο της Ωριάς ή Ωργιάς ή Ωραιόκαστρο καθώς και με άλλες παραλλαγές όπως "Συριάς", "Σουριάς", "Ζουριάς", "Οβριάς", ή "Βριόκαστρο", είναι γνωστά πολλά μεσαιωνικά ή και μεταγενέστερα κάστρα του ελληνικού χώρου που συνδέονται με την ελληνική παράδοση της Ωριάς, τα οποία κατά τον επικρατέστερο λόγο κατελήφθηκαν με δόλο των πολιορκητών.
Το όνομα Ωριά ή Ωργιά σύμφωνα με τις ελληνικές παραδόσεις και τα δημοτικά τραγούδια σημαίνει αφενός μεν ηρωίδα αφετέρου ως παράγωγο όνομα ωραίας (γυναίκας), ωριάς.
Κατά τον επικρατέστερο τύπο των δημοτικών τραγουδιών η Ωριά φέρεται άλλοτε ως Βασίλισσα, και άλλοτε ως Πριγκίπισσα κάστρου που πολιορκούμενη από Τούρκους ήΣαρακηνούς υπεραμύνθηκε για πολλά χρόνια μέχρις ότου κάποιος από τους πολιορκητές κατάφερε να εισέλθει στο κάστρο. Μάλιστα λέγεται πως αυτός ήταν από ελληνίδα μάνα ο οποίος μηχανεύτηκε το εξής (επικρατέστερο) τέχνασμα, προκειμένου να πετύχει την κατάληψη του απόρθητου κάστρου: Μεταμφιέστηκε σε γυναίκα εγκυμονούσα, (ή κατ΄ άλλες παραλλαγές σε μοναχό), και φθάνοντας στη πύλη του κάστρου ικέτευε ν΄ ανοίξουν για να γεννήσει (ή να ξεκουραστεί από την ασκητεία ή για καταφυγή μεταξύ των ομοθρήσκων του).
Έτσι παραπεισθείσα η ευσπλαχνική Βασίλισσα (ή Πριγκίπισσα) διέταξε ν΄ ανοίξει η Πύλη για να εισέλθει ο ικέτης, αλλά "όσο ν΄ ανοίξη η πόρτα, χίλιοι εμπήκαν, κι όσο να μισανοίξη γέμισ΄ η αυλή, κι όσο να καλοκλείση η Χώρα πάρθηκε".

Σαν της Ωριάς το κάστρο, κάστρο δεν ειδά,
τέτοιο κάστρο δεν ειδά, Φράγκα με τα ρεμπαπιά

Που ΄χει ασημένιες πόρτες κι αργυρά κλειδιά,
μ' αργυρά κλειδιά, τέτοιο κάστρο δεν ειδά.

Τούρκοι το πολεμούσαν χρόνους δώδεκα,
χρόνους μήνους δεκατρείς, συ το νου μου τον κρατείς.
Βιολί ο Δημήτρης Σέμσης ,λαούτο ο Αδριανός Σιδέρης. Τραγουδιεται σ' όλη την Ελλάδα με μικρές παραλλαγές.
Κατηγορίες
Greek Music
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει