Πρόσωπα Λησμονημένα (1946)

137 Προβολές
Published
Copyright Disclaimer/Αποποίηση: Το βίντεο δεν προορίζεται για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.Το περιεχόμενο δεν ανήκει σε εμένα και δεν έχω κέρδος από αυτό το βίντεο. Δεν είμαι κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων του περιεχομένου. Είναι καθαρά για Διασκέδαση.

Πρόσωπα Λησμονημένα (1946)
Σκηνοθεσία-σενάριο: Γιώργος Τζαβέλλας
Παραγωγή: Φίνος Φιλμ-Ωρίων
Παίζουν:
Αιμίλιος Βεάκης
Μιράντα Μυράτ (τραγουδά με τη φωνή της Στέλλας Γκρέκα)
Γιώργος Παππάς
Ζινέτ Λακάζ
Λάμπρος Κωνσταντάρας
Αθανασία Μουστάκα
Δήμος Σταρένιος
Νάσος Κεδράκας

Μουσική: Γιώργος Μαλλίδης
Φωτογραφία: Πρόδρομος Μεραβίδης
Πρώτη προβολή 8 Απριλίου 1946 (Ελλάδα)

Η - μέχρι πρόσφατα - χαμένη για πολλούς ταινία του Τζαβέλλα, αν και η πρώτη του ταινία, ήταν το αποκηρυγμένο του "παιδί". Ο ίδιος τελικά την απέρριψε. Κι όμως, η σκηνοθετική του ματιά - και το πρωτότυπο σενάριο - παίρνουν ένα κοινό μελό και το μεταμορφώνουν σε κάτι ξεχωριστό.
Ο ογκόλιθος Βεάκης σε μια από τις λιγοστές κινηματογραφικές του εμφανίσεις - υποψιάζομαι ντουμπλαρισμένος και πάλι από το Μάνο Κατράκη αυτή τη φορά (στη "Φωνή της καρδιάς" το 1943 τον είχε ντουμπλάρει ο Τζαβάλας Καρούσος). Και γιατί δε διασώθηκε στο φιλμ η φωνή του μεγαλύτερου Έλληνα ηθοποιού; Μα απλούστατα, γιατί λόγω πρόσφατης κατοχής, πείνας και φτώχειας, ο μέγας Βεάκης υπέφερε από εξάντληση και η φωνή του δεν ακουγόταν. Κι έτσι αθόρυβα έζησε μέχρι το '51, που έφυγε κι ο ίδιος "λησμονημένος και πένης".
Και άλλο ένα κρυφό "κλου" της ταινίας: είναι η μοναδική ό,που εμφανίζονται αυτοπροσώπως ο σκηνοθέτης, Γιώργος Τζαβέλλας, στο ρόλο του ταξιτζή, αλλά και ο ίδιος ο "πατέρας" του κινηματογράφου, Φιλοποίμην Φίνος...
Κατηγορίες
Greek Films
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει