Προτεινόμενα

Αλή Πασάς των Ιωαννίνων: Ο ληστής που έγινε ηγεμόνας ~ Μηχανή του Χρόνου

443 Προβολές
Published
Την ζωή του Αλή Πασά των Ιωαννίνων παρουσιάζει η Μηχανή του Χρόνου με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.

Η εκπομπή ακολουθεί την πορεία του από τα παιδικά χρόνια στο Τεπελένι, όπου γεννήθηκε, μέχρι την ανάληψη του πασαλικιού των Ιωαννίνων το 1788.

Ο Αλή με ίντριγκες και δολοπλοκίες, κατάφερε από ληστής να γίνει πανίσχυρος πασάς και να διοικήσει το κράτος του για 34 ολόκληρα χρόνια. Ιστορικοί και ερευνητές εξηγούν τον ρόλο της μητέρας του Χάμκως στη διαμόρφωση της σκληρής προσωπικότητας του γιου της.

Ο Χρίστος Βασιλόπουλος βρέθηκε στα Γιάννενα όπου βρισκόταν το κεντρικό σεράι του πασά και παρουσιάζει τον τρόπο οργάνωσης του πασαλικιού με τα χαρέμια και τις σύγχρονες υπηρεσίες. Στην αυλή του υπηρέτησαν οι μετέπειτα οπλαρχηγοί της Ελληνικής Επανάστασης, Γεώργιος Καραϊσκάκης, Αθανάσιος Διάκος , Οδυσσέας Ανδρούτσος αλλά και πολλοί ακόμα χριστιανοί που κατείχαν διάφορες διοικητικές θέσεις.

Η έρευνα φωτίζει την αντιφατική προσωπικότητα του Αλή Πασά που διοίκησε συγκεντρωτικά και με γνώμονα πάντα το συμφέρον του.

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/ali-pasas-ton-ioanninon-o-listis-poy-egine-igemonas-o-rolos-tis-miteras-toy-chamkos-sti-diamorfosi-tis-skliris-prosopikotitas-kai-i-anodos-stin-exoysia-nea-ekpompi/
Κατηγορίες
Documentary
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει