The Prisoner (Episode 10) Hammer Into Anvil (Patrick McGoohan)

15 Προβολές
Published
Ο αριθμός έξι ορκίζεται εκδίκηση και ακολουθεί έναν σαδιστικό αριθμό δύο αφού οδηγεί μια συνάδελφο κάτοικο του χωριού στο θάνατό της.
Director: Pat Jackson
Writer: Roger Woddis
Stars: Patrick McGoohan, Patrick Cargill, Victor Maddern

Ενας Βρετανός μυστικός πράκτορας (Patrick McGoohan) του οποίου το πραγματικό όνομα δεν μαθαίνουμε ποτέ, κάποια στιγμή, για λόγους που δεν εξηγεί, παραιτείται από την Υπηρεσία του και ετοιμάζεται να φύγει από το Λονδίνο. Συλλαμβάνεται όμως και ξυπνά σε ένα ειδυλλιακό παραθαλάσσιο μέρος το οποίο αποκαλείται «Το Χωριό» και που κατοικείται από ανθρώπους που δεν έχουν όνομα αλλά αριθμούς. Στην ουσία πρόκειται για μια παράξενη, τεράστια φυλακή. Ο αρχηγός του Χωριού δίνει και σε αυτόν έναν αριθμό, πλέον θα αποκαλείτε Νο 6. Οι δεσμοφύλακες του προσπαθούν να συλλέξουν πληροφορίες από τον Νο 6 που όμως δεν σκοπεύει ο ίδιος να τους τις δώσει με τίποτα. Αυτό που θέλουν οι διοικούντες του Χωριού να μάθουν είναι ο λόγος για τον οποίο παραιτήθηκε από την Υπηρεσία του, αφού γνωρίζει σημαντικές πληροφορίες λόγω της θέσης που είχε. Το Χωριό είναι ένα παραλιακό μέρος και η απόδραση από αυτό είναι αδύνατη από ξηράς ή θάλασσας. Η σκέψη του συνεχώς αλλά και το μόνο που πραγματικά επιδιώκει είναι στο να δραπετεύσει.
Mιλάμε για την απόλυτη cult σειρά, ένα συνονθύλευμα επιστημονικής φαντασίας, κατασκοπικού noir και ψυχοδράματος, γεμάτη αλληγορίες και πραγματική έμπνευση και για μία από τις καλύτερες σειρές που έχουν γυριστεί ποτέ στην ιστορία της τηλεόρασης. Πίσω από όλα αυτά κρύβεται ένας άνθρωπος, ο Patrick McGoohan που τα κάνει όλα και συμφέρει, πρωταγωνιστεί, γράφει, σκηνοθετεί και κάνει και την παραγωγή. To 1967 o Ιρλανδικής καταγωγής ηθοποιός Patrick McGoohan ήταν ήδη διάσημος αφού έπαιζε επί τριετία στην πετυχημένη σειρά Danger Man στην οποία υποδυόταν έναν Βρετανό πράκτορα. Είχε αποφασίσει να παρατήσει τη σειρά και να ετοιμάσει μία δικιά του ιδέα. Ο παραγωγός Lew Grade της ITC συμφώνησε να ξεκινήσει το project και έτσι γεννήθηκε το The Prisoner. Μάλιστα ο McGoohan είχε ιδρύσει και τη δική του εταιρία παραγωγής, την Everyman Productions η οποία επιμελήθηκε την παραγωγή της σειράς υπό την αιγίδα της ITC.
Στο πρώτο επεισόδιο θα δούμε την παραίτηση και την μεταφορά του ήρωα στο Χωριό. Δεν διευκρινίζεται σε ποια πλευρά ανήκει το Χωριό, μιλάμε έτσι και αλλιώς για την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Στα επόμενα επεισόδια παρακολουθούμε τις προσπάθειες των διοικούντων να αποσπάσουν με οποιονδήποτε τρόπο πληροφορίες από τον Νο6. Η μόνη ορατή εκπροσώπηση της Διοίκησης του Χωριού είναι ο Νο2 που δρα ως εκπρόσωπος του Νο1 που δεν τον βλέπουμε, ο οποίος αλλάζει σε κάθε επεισόδιο πληρώνοντας την αποτυχία του να αποσπάσει τις πληροφορίες από τον Νο6. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται κυμαίνονται από απλή ψυχολογική βία και ξυλίκι μέχρι ναρκωτικά και κανονική πλύση εγκεφάλου. Παρ’ όλες τις προσπάθειες τους ο Νο6 δεν λυγίζει ποτέ. Στο τελευταίο επεισόδιο κανείς δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς γίνεται. Πρόκειται για ένα ψυχεδελικό επεισόδιο που έχω δει αρκετές φορές δίχως να καταλάβω και που αποτελεί αντικείμενο σχολιασμού και απόψεων μέχρι και τώρα αφού και ο ίδιος ο McGoohan δεν αποκάλυψε ποτέ τι σημαίνουν τα διαδραματιζόμενα.
Ο McGoohan, ένας πραγματικά χαρισματικός ηθοποιός και δημιουργός παίζει εξαιρετικά τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου που προσπαθεί πάση θυσία να κρατήσει τη διαφορετικότητά του μέσα στο πλήθος των άβουλων κατοίκων-αριθμών του Χωριού. Όλες του οι δραστηριότητες από την έναρξη της ημέρας ως το τέλος της, ακόμα και η κίνησή του, έρχεται σε αντίθεση με την υπόλοιπη «αγέλη» του Χωριού. Μιλάμε για μια σειρά-ύμνο στη διαφορετικότητα και στη δύναμη του ατόμου. Η σειρά φυσικά απέκτησε φανατικούς οπαδούς ανά τον κόσμο και απίστευτο cult status.
Creator: Patrick McGoohan
Ηθοποιοί: Patrick McGoohan, George Markstein and Angelo Muscat
Κατηγορίες
Eng Films
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει