Μηχανή του χρόνου (Τα άγνωστα Εξάρχεια) 1ο & 2ο μέρος

153 Προβολές
Published
Η «ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» αφιερώνει δύο εκπομπές για να παρουσιάσει τα πρόσωπα, την ιστορία, τις συγκρούσεις, την κουλτούρα και την κίνηση των ιδεών των Εξαρχείων. Στο Α μέρος παρουσιάζεται η δημιουργία της περιοχής στα μέσα του 19ου αιώνα από τους πρώτους Κυκλαδίτες κατοίκους. Η ανοικοδόμηση των Εξαρχείων ξεκινάει με την μεταφορά των Πανεπιστημίων στην περιοχή, που μετατρέπεται έτσι σε φοιτητούπολη. Ιδιαίτερη ενότητα της εκπομπής αποτελούν τα μουσικά Εξάρχεια, που στα τέλη της δεκαετίας του ’70 γίνονται ο πυρήνας της ελληνικής ροκ σκηνής. Εμβληματικά πρόσωπα αυτής της περιόδου ήταν ο ΠΑΥΛΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ και ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΣΙΜΟΣ. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται αποσπάσματα από την ταινία «Ο ασυμβίβαστος» και από το ντοκιμαντέρ «Τα ξωτικά της πόλης».
Στο Β μέρος παρουσιάζεται η στενή σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στη περιοχή και το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους ανθρώπους που κατοικούν εκεί, που είναι κυρίως διανοούμενοι και καλλιτέχνες. Τα Εξάρχεια όμως μετατρέπονται και σε συνοικία πολιτικών ζυμώσεων. Υποδέχονται διάφορες πολιτικές δράσεις και υποκινούν πολιτικά κινήματα. Η εκπομπή τελειώνει κάνοντας μια ιστορική αναδρομή των συγκρούσεων που έγιναν στη περιοχή, ξεκινώντας από τις πρώτες φοιτητικές συγκρούσεις, γνωστές και ως Σκιαδικά, το 1859, μέχρι τη δολοφονία του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΛΤΕΖΑ, το 1985.

Κάντε εγγραφή και στα άλλα κανάλια μου, mak mar 9 Ξένες ταινίες και σειρές, mak mar 9 combat and other, τα παλιά mak mar 8, δε μπορώ να τα διαχειριστώ πλέον, λόγω κατάργησης του λογαριασμού.
Κατηγορίες
Greek Films
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει