Μηχανή του χρόνου (Τα πρώτα σήριαλ της TV) A' & B' μέρος

123 Προβολές
Published
46 χρόνια από την πρώτη εκπομπή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, η Μηχανή του Χρόνου θυμάται τα πρώτα βήματα της τηλεόρασης και παρουσιάζει σε δύο εκπομπές την ιστορία των Ελληνικών σήριαλ. Στην πρώτη εκπομπή αναβιώνει η εποχή του «Αγνώστου Πολέμου», της «Γειτονιάς», της «Κοκορόμυαλης», του «κύριου Συνήγορου» και του θρυλικού «Λούνα Πάρκ».Στις αρχές του \'70, τα πρώτα ασπρόμαυρα σήριαλ καθηλώνουν τους τηλεθεατές στις λιγοστές τότε τηλεοράσεις. Μια φορά την εβδομάδα, αδειάζουν οι δρόμοι και παντού ηχεί η μουσική του «Αγνώστου Πολέμου». Ο κόσμος μαζεύεται σε σπίτια, καφενεία, ακόμα και έξω από καταστήματα ηλεκτρικών ειδών προκειμένου να παρακολουθήσει τις ιστορίες του Συνταγματάρχη Βαρτάνη. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Κώστας Πρετεντέρης, γράφει το σενάριο μίας σειράς που αγαπήθηκε όσο λίγες από τους Έλληνες, καθώς τους θυμίζει τη «Γειτονιά» τους. Μια πληθώρα ηθοποιών καθιερώνονται και γίνονται λαϊκά είδωλα. Ο Κώστας Καφάσης, ο Μάκης Δεμίρης, η Σάσα Καστούρα, ο θρυλικός καπετάν Γιασός, κάνουν τους τηλεθεατές να ταυτιστούν μαζί τους.Και βέβαια, ποιος δεν θυμάται το «Λούνα Παρκ» του Γιάννη Δαλιανίδη. Ατάκες της σειράς γίνονται σλόγκαν. «Ουρανία, το δίκαννο!», «Πέντε κρίκοι ένα τάληρο», «Όξω!»... Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος λατρεύεται ως ο γκρινιάρης κυρ Γιώργης, ενώ νεαροί ηθοποιοί γίνονται πρωταγωνιστές. Ο Νίκος Δαδινόπουλος και ο Βασίλης Τσιβιλίκας, που πολύ πρόσφατα έφυγαν από κοντά μας είναι δύο από αυτούς.Στην εκπομπή μιλούν ο Άγγελος Αντωνόπουλος, η Κάτια Δανδουλάκη, η Νέλλη Γκίνη, οι τηλεοπτικοί παραγωγοί, Γιώργος Ράλλης, Άννα Πρετεντέρη και Νίκος Νικολαρέας, ο δημοσιογράφος Αντώνης Πρέκας, ο διευθυντής της Ραδιοτηλεόρασης Γιώργος Συριόπουλος και πολλοί άλλοι.
Η εκπομπή, στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος στα πρώτα σήριαλ, γυρίζει πίσω στη δεκαετία του ʼ70 και αναζητά ηθοποιούς, σκηνοθέτες, τεχνικούς και παραγωγούς που έγραψαν τηλεοπτική ιστορία. Ήταν τότε που η ΕΡΤ ξεκινούσε τη μεταφορά σπουδαίων λογοτεχνικών έργων στην τηλεόραση: «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» του Νίκου Καζαντζάκη, οι «Πανθέοι» του Τάσου Αθανασιάδη, ο «Γιούγκερμαν» του Μ. Καραγάτση, η «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου, καθηλώνουν τους τηλεθεατές στη μικρή οθόνη.
Μεγάλα ονόματα του θεάτρου και του κινηματογράφου, όπως ο Αλέκος Αλεξανδράκης, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Τζένη Καρέζη, ο Γιώργος Φούντας, ο Λυκούργος Καλλέργης και η Γεωργία Βασιλειάδου κάνουν το πέρασμα στην τηλεόραση και πρωταγωνιστούν σε σειρές που προκαλούν εντύπωση. Κάποιες από αυτές, όπως το «Εκείνες και εγώ» με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα αποδεικνύονται διαχρονικές, όταν μεταφέρονται με τα ίδια ακριβώς κείμενα τριάντα χρόνια αργότερα στην ιδιωτική τηλεόραση και σημειώνουν την ίδια επιτυχία. Οι διαφημιστές, που στηρίζουν το νέο μέσο, το προωθούν μοιράζοντας δωρεάν τηλεοράσεις σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, κάνει την εμφάνιση του ο όρος «τηλεθέαση» και δημιουργείται ο πρώτος τηλεοπτικός ανταγωνισμός. Η τηλεόραση κάνει τα πρώτα της βήματα, παρουσιάζοντας μικρά αριστουργήματα.\"
Κατηγορίες
Greek Films
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει