Προτεινόμενα

Η Γενοκτονία των Ποντίων ~ Μηχανή του Χρόνου

512 Προβολές
Published

Τη δεύτερη φάση της γενοκτονίας των Ποντίων παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY. Η τελευταία πράξη του δράματος του ελληνισμού του Πόντου ξεκίνησε στις 19 Μαΐου του 1919, όταν ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα. Με συνεργάτη έναν πρώην βαρκάρη τον Τοπάλ Οσμάν που μισούσε τους Έλληνες, ο Κεμάλ έκανε πράξη το σχέδιο εκκαθάρισης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας που είχαν αποφασίσει οι Νεότουρκοι πριν από λίγα χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Η Τζιχάντ είχε στόχο τους χριστιανικούς πληθυσμούς και μετά τους Αρμένιους ήρθε η σειρά των Ποντίων.

Η βασική μέθοδος εξόντωσης ήταν οι πορείες θανάτου όπου χάθηκαν χιλιάδες άμαχοι από το κρύο τις αρρώστιες και την πείνα. Οι προσωπικές ιστορίες και οι αφηγήσεις που κατέγραψε η δημοσιογραφική έρευνα είναι συγκλονιστικές. Πολλές οικογένειες διαλύθηκαν, οι συγγενείς χωρίστηκαν για πάντα και οι νεκροί έμειναν άταφοι στη μέση του πουθενά....

Η βασική μέθοδος εξόντωσης ήταν οι πορείες θανάτου όπου χάθηκαν χιλιάδες άμαχοι από το κρύο τις αρρώστιες και την πείνα. Οι προσωπικές ιστορίες και οι αφηγήσεις που κατέγραψε η δημοσιογραφική έρευνα είναι συγκλονιστικές. Πολλές οικογένειες διαλύθηκαν, οι συγγενείς χωρίστηκαν για πάντα και οι νεκροί έμειναν άταφοι στη μέση του πουθενά.

Η εκπομπή παρουσιάζει ακόμα, το αντάρτικο του Πόντου, που αν και δεν οργανώθηκε επίσημα ούτε και έλαβε βοήθεια από την Ελλάδα, ήταν η απάντηση των Ποντίων στις σκληρές τουρκικές διώξεις. Ήταν η ένοπλη προσπάθεια για επιβίωση και αντίσταση στη γενοκτονία.

Κατηγορίες
Documentary
Ετικέτες
ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ, ΠΟΝΤΟΣ, PONTIAN GENOCID, TURK MERDURERS
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει