Η φανέλα με το "9" (1988)

225 Προβολές
Published
ΥΠΟΘΕΣΗ:
Ο Βασίλης Σερέτης είναι ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό ταλέντο,που παίζει σε ομάδα της επαρχίας. Οταν τον ανακαλύπτουν οι μεγαλύτερες ομάδες της χώρας γίνεται ξαφνικά λαϊκό ίνδαλμα. Η ταινία παρακολουθεί την άνοδο και την πτώση του, παράλληλα με τις ερωτικές του περιπέτειες και τα μαθήματα ζωής που παίρνει απο όλη αυτή την πορεία.
Εταιρία παραγωγής: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου , Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ)
Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης
Σενάριο: Βαγγέλης Ραπτόπουλος
Μουσική σύνθεση: Σταμάτης Σπανουδάκης
Συγγραφέας: Μένης Κουμανταρέας
Παραγωγός: Παντελής Βούλγαρης
Φωτογραφία: Αλέξης Γρίβας
Ηθοποιοί: Στράτος Τζώρτζογλου (Σπύρος (Μπιλ) Σερέτης) , Θέμις Μπαζάκα , Θανάσης Μυλωνάς , Νίκος Μπουσδούκος , Νίκος Τσαχιρίδης , Σταμάτης Τζελέπης , Κώστας Κλεφτογιάννης , Σταύρος Καλάρογλου , Ζανό Ντάνιας , Δημήτρης Δρόσος , Απόστολος Σοφιανός , Κάτια Σπερελάκη , Θάνος Τσέλιος , Θεοδόσης Ζαννής , Βασίλης Βλάχος , Γιάννης Χατζηγιάννης , Βαγγέλης Πανταζής , Φωτεινή Παπαδοπούλου , Ρούλα Χάμου , Άννα Αυγουλά , Κώστας Σχοινάς , Ελένη Τσαλιγοπούλου (τραγούδι)

Ο Παντελής Βούλγαρης, ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του νέου ελληνικού σινεμά, πέφτει εδώ σε μια παγίδα. Βασίζεται σε ένα σενάριο σχηματικό: ο παίχτης αλλάζει ομάδες και δεσμoύς σαν τα πουκάμισα και ο χαρακτήρας του μεταβάλλεται από τη μια στιγμή στην άλλη χωρίς κάτι τέτοιο να δικαιολογείται. Οι «κακοί» είναι αδίστακτοι και μοχθηροί, οι «καλοί» αγνοί και σοφοί. Όλα αυτά βέβαια, δε σημαίνουν πως το φιλμ παρεκλίνει ολοκληρωτικά από το στόχο του: ο σκηνοθέτης, με τη γνώριμη δεξιοτεχνία του, αποτυπώνει γλαφυρά το άγχος του πρωταθλητισμού και τα προσωπικά αδιέξοδα που φέρνει πολλές φορές η απότομη επιτυχία. Απλώς όλα τα συναισθήματα θα κέρδιζαν σε δύναμη αν το σενάριο δεν ήταν ελλιπές.

Φυσικά όλη η αισθητική της δεκαετίας του \'80 είναι παρούσα και πολλοί από τους καλόυς ηθοποιούς που συμμετέχουν είναι αγνώριστοι. Η έκπληξη ήταν η αξιοπρεπής ερμηνεία του Στράτου Τζώρτζογλου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει βαλθεί να μας πείσει ότι είναι παντελώς ατάλαντος. Στα θετικά της ταινίας και η ωραία μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη.
Κατηγορίες
Greek Films
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει