Βυζάντιο: Η πτώση μιας αυτοκρατορίας (2008) [HD 720p] μεταγλωττισμένο στα Ελληνικά

138 Προβολές
Published
Υπόθεση: "Τα πιο προικισμένα μυαλά του Βυζαντίου με λύπη παρακολουθούσαν τη βαθμιαία καταστροφή της Αυτοκρατορίας, αλλά κανείς δεν άκουγε τη φωνή τους". Είναι η πρώτη φορά που το κορυφαίο γεγονός της πτώσης της ελληνικής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας αναλύεται σε βάθος και με κριτική ματιά, όχι απλά ως γεγονός αλλά ως ιστορική συνέπεια. Σε αυτό το ταξίδι στη πιο πονεμένη στιγμή της μεσαιωνικής μας Ιστορίας ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης, που γίνονται με το βλέμμα στο μέλλον. Αυτό είναι το "μάθημα του Βυζαντίου".


Το "Η κατάρρευση της Αυτοκρατορίας – Το μάθημα του Βυζαντίου", όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ, αποτελεί ένα (σε μεγάλο βαθμό) προσωπικό πόνημα του Ρώσου Αρχιμανδρίτη Τύχωνα, που γράφει το σενάριο και είναι ο ξεναγός μας στη βυζαντινή Ιστορία. Έτσι, παρήγαγε ένα ντοκιμαντέρ για το Βυζάντιο και την Άλωση της Πόλης μέσα από το οποίο ήθελε να καταδείξει τους κινδύνους που διέρχεται μια αυτοκρατορία όταν αρχίσει να παρακμάζει και όταν ο λαός –και κυρίως η άρχουσα τάξη– αδιαφορούν για τη σωτηρία της. Παρ' όλο που (όπως είναι αναμενόμενο), ο Τύχων κλείνει την αφήγησή του μ' ένα "κλείσιμο του ματιού" στο ρωσικό αφήγημα της "Τρίτης Ρώμης" (που δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δεχτούμε), πετυχαίνει να παραδώσει μια συνεκτική παρουσίαση των γεγονότων που οδήγησαν στη πτώση, εξάγοντας ενδιαφέροντα συμπεράσματα στη πορεία.


Το ντοκιμαντέρ δημοσιεύεται μεταγλωττισμένο στα Ελληνικά για λογαριασμό της ΕΡΤ3.Πρωτότυπος Τίτλος: Гибель империи. Византийский урок/ Death of an Empire. Bysantium lesson
Σκηνοθεσία: Όλγα Σαβοστιάνοβα
Κείμενα - Αφήγηση: Αρχιμανδρίτης Τύχων Σεβκούνωφ
Κατηγορίες
Documentary
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει