Γράμμα από τον Πόντο (2019) [HD 720p] ελληνικό ντοκιμαντέρ

36 Προβολές
Published
Υπόθεση: Τα μέλη της οικογένειας Αναστασιάδη θα εγκαταλείψουν μια για πάντα την εστία τους στο χωριό Αϊντογτού του Πόντου το 1919, όπως και όλοι οι κάτοικοι των χωριών της Κάβζας της επαρχίας Αμάσειας. Κάτω από την ασφυκτική πίεση του τουρκικών στρατιωτικών σωμάτων θα πάρουν τον μακρύ και βασανιστικό δρόμο της εξορίας.

Την ώρα του ξεριζωμού, ο πατέρας του Γιάννη Αναστασιάδη είχε βρει ήδη φριχτό θάνατο στα καταναγκαστικά τάγματα εργασίας, αλλά η οικογένειά του τότε δεν το γνώριζε. Η μάνα με τα παιδιά της, Γιάννη, Ισαάκ, Βικτωρία και Κερεκία, μαζί και με άλλους κοντινούς και μακρινούς συγγενείς θα οδοιπορήσουν για μήνες κυνηγημένοι προς το Νότο, ένα ανθρώπινο κοπάδι που περιπλανιέται στο χώρο. Τα κορίτσια θα πεθάνουν από τύφο σ’ ένα στρατόπεδο προσφύγων στα περίχωρα της Δαμασκού, ο μικρότερος γιος Ισαάκ θα γίνει βοσκός σε μία οικογένεια Κούρδων, ενώ ο Γιάννης, θα μεταφερθεί σ’ ένα ορφανοτροφείο του Λιβάνου. Η οικογένεια Αναστασιάδη θα σκορπιστεί σαν τους κόκκους της σκόνη. Στα μέσα πια της δεκαετίας του 1920, ο Γιάννης θα σμίξει ξανά με τη μητέρα του, μέσω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, και θα εγκατασταθούν αρχικώς στο Σιδηρόκαστρο Σερρών.

Θα αφιερώσει σχεδόν όλη τη ζωή του, προσπαθώντας να εντοπίσει τον μικρότερο αδελφό του στην Τουρκία και δεν θα πάψει ποτέ να του γράφει γράμματα. Ώσπου, έπειτα από 60 χρόνια, ένας Τούρκος βαλής θα παραδώσει ένα από τα γράμματα του Γιάννη στον Ισαάκ. Θα καταφέρουν άραγε να συναντηθούν ξανά τα δύο αδέλφια;

Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Γράμμα από τον Πόντο» των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, Λεωνίδα Κασάπη και Θωμά Σίδερη, βασίζεται στην αφήγηση του Πόντιου πρόσφυγα Γιάννη Αναστασιάδη. Πρόκειται για εσωτερική παραγωγή της ΕΡΤ, παραγωγής 2019, που γυρίστηκε στο πλαίσιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Close Up». Οι δραματοποιημένες σκηνές του ντοκιμαντέρ γυρίστηκαν εξ ολοκλήρου στις Σέρρες, τόπο εγκατάστασης του Γιάννη Αναστασιάδη ώς το θάνατό του, με την υποστήριξη και τη συνδρομή της ΕΡΤ Σερρών, που τότε γιόρταζε τα 61 χρόνια λειτουργίας της. Το ντοκιμαντέρ τεκμηριώνεται με σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό από τις δεκαετίες 1910 και 1920, προερχόμενο από δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, κάποια από τα οποία ενσωματώνονται πρώτη φορά σε ταινία.

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Θωμάς Σίδερης
Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Καρύδας, Παύλος Κοσμόγλου, Άννα Θεοδωρίδου, Αγγελική Μιχαλιέρη, Στέφανος Κασάπης
Κατηγορίες
Documentary
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει