Βασιλιάς Ληρ (1970) [HD 720p] ελληνικοί υπότιτλοι

49 Προβολές
Published
Υπόθεση: Ο Ληρ, βασιλιάςτης Βρετάνης, γερασμένος και χολερικός, αποφασίζει να χωρίσει το βασίλειό του στις τρεις κόρες του, ανάλογα με το βάθος της αγάπης που τρέφει η κάθε μία για τον ίδιο. Κολακευμένος από τις υπερβολικές απαντήσεις των δύο μεγαλύτερων θυγατέρων τους, αποκληρώνει την ειλικρινή Κορδέλια και εξορίζει τον δούκα του Κεντ που την υπερασπίστηκε. Ακολούθως, θα ζητήσει στήριγμα από τις δύο ευνοημένες κόρες του, για να συναντήσει μόνο περιφρόνηση και αχαριστία. Θα καταλήξει να περιπλανιέται ρακένδυτος στην ερημιά, με τη συντροφιά του γελωτοποιού του, να καταριέται θεούς και δαίμονες. Κι εκεί θα βρει παρηγοριά και συμπόνια από αυτούς που αδίκησε περισσότερο.

Ο "Βασιλιάς Ληρ" γράφτηκε γύρω στα 1605, και κατατάσσεται σ' εκείνες τις τραγωδίες του Σαίξπηρ, που όπως και ο "Μακμπέθ", εμπνέονται από την Ιστορία των βασιλιάδων της Αγγλίας. Με το "Βασιλιά Ληρ" ο Σαίξπηρ υπερβάλει εαυτόν, υπερβάλει την κοινωνία του, υπερβάλει το ίδιο το θέατρο. Στους ποταμούς αίματος πρόσθεσε ωκεανούς αίματος, στη βία πρόσθεσε βία, στο μίσος πρόσθεσε μίσος. Ο "βάρδος" συνθέτει το δράμα του ανθρώπου μέσα στο μικρόκοσμό του, μια πορεία περιπλάνησης του ατόμου που ανακαλύπτει την τραγική του ουσία, σ’ έναν ακατανόητο κόσμο. Ταυτόχρονα, κάνει ένα τραγικό σχόλιο για τις αυταπάτες της εξουσίας και τους κινδύνους που κρύβει, τόσο για τους εξουσιαζόμενους όσο και για τους εξουσιαστές.

Θεωρούμενη μακράν μία από τις σπουδαιότερες εκδόσεις του Σαίξπηρ που αποτυπώθηκαν ποτέ σε ταινία, η συναρπαστική έκδοση του Grigori Kozintsev, φέρνει κοντά τέσσερις κορυφαίους καλλιτέχνες: τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ, συγγραφέα του έργου, τον Μπόρις Πάστερνακ ("Δόκτωρ Ζιβάγκο"), μεταφραστή του έργου, τον Ντμίτρι Σοστακόβιτς, συνθέτη της μουσικής και τον ίδιο τον σκηνοθέτη. Έχοντας, μόλις ολοκληρώσει την κινηματογραφική διασκευή του "Άμλετ" (άλλο ένα αριστούργημα), ο Kozintsev δημιουργεί μια ταινία με πολλές αξέχαστες σκηνές, από την μεγάλη είσοδο του Ληρ που επιθυμεί να διαιρέσει το βασίλειό του, μέχρι το τελικό λασπώδες πεδίο μάχης. Έχοντας δυσκολία να διανύμει τον κύριο ρόλο, αυτόν του Βασιληά Ληρ, κάλεσε τον Εσθονό Juri Jarvet που με το "νευρώδες σώμα, και τα τεράστια χέρια αγρότη" που διαθέτει ερμηνεύει τον χαρακτήρα με όλο του το "είναι".

Πρωτότυπος Τίτλος: Король Лир/ Korol Lir/ King Lear
Βαθμολογία IMDb: 8,1/10
Σκηνοθεσία: Grigoriy Kozintsev, Iosif Shapiro
Πρωταγωνιστούν: Jüri Järvet, Valentina Shendrikova, Oleg Dal, Elza Radzina, Galina Volchek, Karlis Sebris, Vladimir Yemelyanov, Juozas Budraitis
Κατηγορίες
Eng Films
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει