Γκρινιάρικο - Απόστολος Χατζηχρήστος 1940

69 Προβολές
Published
Γκρινιάρικο - Απόστολος Χατζηχρήστος
Δίσκος: Odeon GA 7020 .
Σύνθεση: Απόστολος Χατζηχρήστος
στίχοι: Γιώργος Φωτίδας * (M.Mάτσας)
Αθήνα, 1940

ορχήστρα με 2 μπουζούκια, κιθάρα και μπαγλαμά
διεύθυνση ορχήστρας: Σπύρος Περιστέρης

____________________________________________
Δε θέλω να γκρινιάζεις πια
δε θέλω να ζηλεύεις
παραπονιάρικο κουκλί
κι όλο να με παιδεύεις

Όταν γκρινιάζεις με πονάς
μαραίνεις τη ζωή μου
και κάνεις για να χαίρονται
και να γελούν οι εχθροί μου

Θέλω πολύ να μ’ αγαπάς
θέλω να μ’ αγκαλιάζεις
να παίρνω τα φιλάκια σου
κι όχι να μου γκρινιάζεις

________________________________________________________

Ερωτικό τραγούδι του Απόστολου Χατζηχρήστου σε στίχους του Γιώργου Φωτίδα σύμφωνα με την καρτέλα της ΑΕΠΙ.΄

** ''Aφήσαμε για το τέλος την περίπτωση του Γιώργου Φωτίδα και της Αθηνάς Φωτίδα-Παγκαλάκη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί ο Γ.Φωτίδας είναι πρόσωπο υπαρκτό και σύζυγος μιας εκ των συνεργατών του Μίνου Μάτσα, της Αθηνάς Φωτίδα-Παγκαλάκη. Τα πνευματικά δικαιώματα για τα τραγούδια που φέρονται στο όνομά τους εισπράττονταν από τους ίδιους, όσο ζούσε ο Γ.Φωτίδας (έφυγε από τη ζωή το 1952) στη συνέχεια παό τη σύζυγό του και μετά το θάνατό της, από τα ανήψια τους.

Πριν από 25 χρόνια επιχείρησα να συνομιλήσω με τους απογόνους του, που κατοικούσαν στο Χαλάνδρι, αλλά απέτυχα στην προσπάθεια να βρω τον δημιουργό αυτόν, του οποίου το όνομα αναγράφεται σε αρκετά διάσημα τραγούδια.

Μετά από την τελευταία έρευνα για να προσεγγίσω τα βιογραφικά του Μίνου Μάτσα και των συνεργατών του, διεπίστωσα ότι κανείς από τους επιζώντες συνθέτες που φέρονται να έχουν γράψει μουσική σε στίχους του Γ. Φωτίδα, δεν τον γνώριζε. Αντίθετα μάλιστα σε 2 περιπτώσεις καταγράφηκαν γεγονότα που αποδεικνύουν ότι τους στίχους των τραγουδιών, τους έγραψε λίγο πριν από την ώρα της ηχογράφησης ο Μίνως Μάτσας. Όμως αντί του Μ.Μάτσα στην ετικέτα του δίσκου αναγράφεται το όνομα του Γ.Φωτίδα. Επίσης καταγράφηκαν γεγονότα που σχετίζονταν με μακρόχρονα προβλήματα υγείας της Αθηνάς Φωτίδα-Παγκαλάκη.

Αξιοπερίεργο επίσης παραμένει το γεγονός ότι όλα τα τραγούδια με το όνομα Γιώεγος Φωτίδας ή Αθηνά Παγκαλάκη έχουν εκδοθεί στις εταιρίες που διηύθυνε ο Μ.Μάτσας. Αυτό δεν συνέβη με κανέναν από τους γνωστούς και πολυγραφότατους στιχουργούς της ελληνικής δισκογραφίας όπως ο Χ.Βασιλειάδης, ο Κ.Κοφινιώτης, ο Γ.Πετροπουλέας, ο Κ.Βίρβος, η Ευτ.Παπαγιαννοπούλου και τόσοι άλλοι.
Όλα τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μέχρι τώρα κατατείνουν στην άποψη ότι πιθανότατα πρόκειται για δημιουργίες του Μ.Μάτσα, που για κάποιους λόγους, όπως η συμπαράσταση προς την οικογένεια της συνεργάτιδός του Αθηνάς, γράφτηκαν και παρέμειναν στο όνομα του Γιώργου Φωτίδα, ο οποίος έφυγε νωρίς από τη ζωή, ώστε να βοηθήσουν τα οικονομικά της συζύγου του Αθηνάς. ''

από το βιβλίο
Ο ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΟΣ Κος ΜΙΝΩΣ
ΚΟΥΝΑΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
εκδόσεις ΚΑΤΑΡΤΙ,2007Παναγιώτης Κουνάδης, Τα ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ, ένα ταξίδι στο λαϊκό τραγούδι των Ελλήνων.2010
Κατηγορίες
Greek Music
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει