Η Ιωάννα της Λωραίνης επ.1 (1999) [HD 720p] ελληνικοί υπότιτλοι

33 Προβολές
Published
Υπόθεση: Το 1429, η Ιωάννα (Leelee Sobieski) μία έφηβη από ένα μικρό Γαλλικό χωριό στάθηκε ενώπιον του Βασιλιά της με ένα μήνυμα που ισχυρίστηκε πως ήταν από το Θεό: πως η ίδια θα μπορούσε να νικήσει το δυνατότερο στρατό του κόσμου, τον αγγλικό, και να ελευθερώσει την πατρίδα της από την πολιτική και θρησκευτική αναταραχή. Παρακολουθούμε την αποστολή της μέσα από τις απίστευτες νίκες της στα πεδία των μαχών μέχρι και τον μαρτυρικό θάνατό της.

Η ιστορία της Ιωάννας της Λωραίνης, αναγνωρισμένης ως Αγίας από τη Καθολική Εκκλησία και εθνικής ηρωίδας της Γαλλίας, είναι αδιαμφισβήτητα το πιο ευρέως γνωστό περιστατικό του Εκατονταετούς Πολέμου (1337-1453), ανάμεσα στη Γαλλία και την Αγγλία, που υπήρξε ο µεγαλύτερος σε διάρκεια στην ιστορία της ανθρωπότητας. Σε αυτή τη παραγωγή της καναδικής τηλεόρασης, η ιστορία αποδίδεται με τη μεγαλοπρέπεια και το συναίσθημα που της αξίζει, χωρίς υπερβολές στην απεικόνιση βίας. Η προσωπικότητα και το δράμα της ηρωίδας παραμένουν συνεχώς στο επίκεντρο της αφήγησης, η οποία όμως δεν στερείται καθόλου του επικού και ιστορικού χαρακτήρα, όπως θα περίμενε κανείς.

Με έναν θίασο πολλών μεγάλων αστέρων στη διάθεσή του, ο έμπειρος Christian Duguay ("Η τέχνη του πολέμου", "Μεταλλικές κραυγές" κ.α.) επιλέγει τη - 14χρονη τότε - Leelee Sobieski ("Μάτια ερμητικά κλειστά", "Το γυάλινο σπίτι" κ.α.) για τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η επιλογή του των δικαιώνει, καθώς η ευαίσθητη και συνάμα αποφασιστική ερμηνεία της υπηρετεί απόλυτα τη προσέγγιση της ηρωίδας: δεν είναι μια ανισόρροπη φανατική ούτε φιλοπόλεμη πολεμίστρια, αλλά μια νεαρή κοπέλα που αγωνίζεται με πίστη στον ιερό της σκοπό, χωρίς να αποφεύγει όμως τα λάθη και τις αστοχείες. Και είναι αυτή η ερμηνεία που κερδίζει τον θεατή πάνω από όλα.

Αποτελεί η ταινία μια αυθεντική εξιστόρηση των γεγονότων; Όχι, καθώς μεγάλο μέρος της πλοκής αποτελεί μυθοπλασία. Τα ιστορικά λάθη άλλοτε είναι ήσσονος σημασίας (π.χ. τα μαλλιά της Ιωάννας ήταν στη πραγματικότητα μαύρα) και άλλοτε μεγαλύτερης· όπως η παράλειψη ότι οι δύο αδελφοί της την ακολούθησαν στις πολεμικές συγκρούσεις, από τις οποίες επέζησαν λαμβάνοντας αξιώματα στη γαλλική αυλή (στη ταινία την ακολουθεί ο ένας, προτού σκοτωθεί). Ιδιαιτέρως, όσον αφορά τη περιβόητη δίκη της για μαγεία, η σειρά πετυχαίνει να την παρουσιάσει ως μία κατά το ήμισυ στρατιωτική δίκη, αλλά υποτάσσεται στη χολιγουντιανή εικόνα της "Ιεράς Εξέτασης". Στη πραγματικότητα, οι Ιεροεξεταστές κληρικοί που πήραν μέρος ήταν αυτοί που προσπάθησαν να γλιτώσουν την Ιωάννα από τη πυρά, και υπέγραψαν τη καταδίκη της ύστερα από απειλές. Παρ' όλα αυτά, η σειρά αποτυπώνει αρκετά πιστά τη ζωή και τη δράση της ηρωίδας, όπως και τα ιστορικά γεγονότα, χωρίς να σημαίνει πως κάποιος μπορεί να σχηματίσει μια ασφαλή εικόνα για την πραγματική Ιωάννα της Λωραίνης.

Πρωτότυπος Τίτλος: Joan of Arc
Βαθμολογία IMDb: 6,6/10
Σκηνοθεσία: Christian Duguay
Πρωταγωνιστούν: Leelee Sobieski, Chad Willett, Peter O'Toole, Olympia Dukakis, Neil Patrick Harris, Jacqueline Bisset, Powers Boothe, Peter Strauss, Shirley MacLaine, Maximilian Schell, Jonathan Hyde
Κατηγορίες
Eng Films
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει