Φτώχεια και Αριστοκρατία / Στουρνάρα 288 - 1959

199 Προβολές
Published
Μέσα από την αφήγηση-ματιά ενός ενοίκου (Ντίνος Ηλιόπουλος) μιας πολυκατοικίας στην οδό Στουρνάρα 288, βλέπουμε τις καθημερινές ιστορίες των ανθρώπων που κατοικούν στη μεγαλούπολη, τα προβλήματά τους, τις κωμικές καταστάσεις, τα ευτράπελα και τους έρωτές τους. Μια σειρά από μικρές ιστορίες, με πρωταγωνιστές μεγάλα ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου, πλαισιώνουν την κεντρική ιστορία της ανιψιάς (Βούλα Χαριλάου) του θυρωρού (Ορέστης Μακρής), που είναι ερωτευμένη με τον κακομαθημένο γιο (Νίκος Καζής) του ιδιοκτήτη της πολυκατοικίας (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος).

Το 1959 ο Ντίνος Δημόπουλος διασκευάζει μία θεατρική παράσταση σε ταινία η οποία προβλέπεται να γίνει μία ταινία-σταθμό για τον Ελληνικό κινηματογράφο. Φέρνει ένα all-star cast για να υποδυθεί ήρωες κάθε κοινωνικού επιπέδου με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο. Ονομάζεται «Φτώχεια και Αριστοκρατία» και μεταγενέστερα αποκτά τον τίτλο «Στουρνάρα 288».

Η ταινία αφηγείται τη ζωή των ενοίκων μίας πολυκατοικίας από διάφορα κοινωνικά στρώματα. Από τη ζωή ενός φτωχού θυρωρού μέχρι μία αριστοκρατική οικογένεια στο ρετιρέ. Εξ ου και ο τίτλος. Αφηγητής μας ένας από τους ενοίκους που υποδύεται ο Ντίνος Ηλιόπουλος.

Μία εξαιρετική ηθογραφία που μας προσφέρει απλόχερα γέλιο και συγκινητικές στιγμές. Η σπονδυλωτή αφήγηση της ταινίας μας συστήνει σε διάφορους ήρωες και μας κάνει να δεθούμε μαζί τους. Έτσι, το τέλος της ταινίας το Bembo Stournara 288 -1959οποίο αν και είναι χαρούμενο, δεν είναι το τυπικό τέλος μίας Ελληνικής ταινίας της εποχής, μας προκαλεί συγκίνηση που τελείωσαν οι ξεκαρδιστικές ιστορίες των ηρώων της πολυκατοικίας εκείνης. Σίγουρα θα είχαν πολλά να αφηγηθούν οι ήρωες και σε επόμενες ταινίες όμως ούτε το Hollywood της εποχής δεν καθιέρωσε καλά-καλά τα sequel. Μία ταινία με ενδιαφέρουσα αφήγηση και πλοκή που σίγουρα ξεπερνάει την εποχή της και ίσως ακόμη και τις Ελληνικές ταινίες του σήμερα. Σκηνοθεσία που δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο αλλά καταφέρνει να απεικονίσει σωστά τις ζωές των ηρώων και μοντάζ που με επιδεξιότητα μεταφέρει τον/την θεατή σε κάθε διαμέρισμα. Highlight της ταινίας η Σοφία Βέμπο η οποία σε ταξιδεύει με τη μαγευτική φωνή της αλλά και η ταυτόχρονη διπλή εμφάνιση της (πρωτόγνωρο για την εποχή) ως δύο ξεχωριστά άτομα σε μία από τις καλύτερες ερμηνείες που έχουν υπάρξει σε ελληνική ταινία.

Μία ταινία που δε διαφέρει και τόσο από τη σημερινή Ελλάδα και σίγουρα ακόμη και τόσες δεκαετίες αργότερα βρίσκει άτομα για να ταυτιστούν μαζί της και έχει να δώσει μαθήματα.

Ηθοποιοί:
ΒΕΜΠΟ ΣΟΦΙΑ
ΜΑΚΡΗΣ ΟΡΕΣΤΗΣ
ΓΙΟΥΛΗ ΣΜΑΡΟΥΛΑ
ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΤΙΝΟΣ
ΘΕΟΧΑΡΗ ΚΥΒΕΛΗ
ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΙΡΗ
ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
ΚΑΖΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΑΒΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΚΡΕΒΑΤΑ ΜΑΡΙΚΑ
ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΒΟΥΛΑ
ΚΑΝΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΠΕΑΤΑ
ΦΕΡΜΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΗΣ
ΤΡΙΑΝΤΗ ΝΤΙΝΑ
ΚΑΛΛΙΒΩΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΡΑΛΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΠΑΠΑΝΙΚΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
ΣΗΜΙΡΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΡΑΛΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΣΤΑΥΡΙΝΟΥΔΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

- Οι τανίες της δεκαετίας του 60 είναι μέρος της σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και θα έπρεπε να διατίθενται δωρεάν η προβολή τους. Θα προσπαθώ συνεχώς να βρίσκω ταινίες που μπορούν να προβάλλονται στο Youtube δωρεάν για όλους χωρίς να έχω πρόθεση να δημιουργήσω οποιοδήποτε πρόβλημα.

- Η ταινία αυτή περιλαμβάνεται στο δωρεάν διαδραστικό βιβλίο ''Οι Ταινίες της Καρδιάς μας'' το οποίο μπορείτε να βρείτε εδω - https://itunes.apple.com/us/book/id1017099728

- Γίνε συνδρομητής εύκολα και γρήγορα εδώ - https://www.youtube.com/channel/UCwN_WZheqCZ3Q2K_MQyD8yw?sub_confirmation=1

- Αφιερώστε λίγο χρόνο και κάντε like στην σελίδα του βιβλίου στο Facebook - https://www.facebook.com/Οι-Ταινίες-Της-Καρδιάς-Μας-1052396171471534/

Αφιερώστε λίγο χρόνο και και κάντε like στην σελίδα της i-Pedia στο Facebook - https://www.facebook.com/ipediaforall/

Επίσημο τιτίβισμα :) εδώ - https://twitter.com/iPediaEbooks

PayPal Donations εδώ - https://www.paypal.me/iPediaEbooks

Τα υπόλοιπα βιβλία μου εδώ - https://itunes.apple.com/gr/author/κώστας-κατσούλης/id581365469?mt=11
*Το βιβλίο προς το παρόν απευθύνεται σε όσους διαθέτουν IOS συσκευή ή υπολογιστή της Apple.
Κατηγορίες
Greek Films
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει