Μαλλάκια απ' τις πλεξούδες σου - Απ. Χατζηχρήστος, Γ.Παπαϊωάννου 1939

98 Προβολές
Published
Μαλλάκια απ' τις πλεξούδες σου - Απόστολος Χατζηχρήστος
Δίσκος: Οdeon GA 7239 .
Σύνθεση: Απόστολος Χατζηχρήστος
στίχοι: Γιώργος Φωτίδας (Μίνως Μάτσας)*
τραγούδι: Απόστολος Χατζηχρήστος και Γιάννης Παπαϊωάννου
Αθήνα, 1939

oρχήστρα με μπουζούκι και κιθάρα
διεύθυνση ορχήστρας: Σπύρος Περιστέρης
________________________________________
Κοιτάς τους φίλους μου και λες
πως πια μ’ έχεις μισήσει
και να σου στείλω ζητάς
ότι μου ’χεις χαρίσει

Τα όσα εσύ μου χάρισες
είναι δυο γραμματάκια
μαλλάκια απ’ τις πλεξούδες σου
κι αμέτρητα φιλάκια

Αφού λοιπόν μου τα ζητάς
έλα να σ’ ανταμώσω
κι έχεις το λόγο μου κουκλί
όλα να σου τα δώσω

Αναρωτιέμαι μοναχά
πως σ’ ένα βράδυ μόνο
θα σου γυρίσω τα φιλιά
που πήρα σ’ ένα χρόνο


__________________________
''Aφήσαμε για το τέλος την περίπτωση του Γιώργου Φωτίδα και της Αθηνάς Φωτίδα-Παγκαλάκη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί ο Γ.Φωτίδας είναι πρόσωπο υπαρκτό και σύζυγος μιας εκ των συνεργατών του Μίνου Μάτσα, της Αθηνάς Φωτίδα-Παγκαλάκη. Τα πνευματικά δικαιώματα για τα τραγούδια που φέρονται στο όνομά τους εισπράττονταν από τους ίδιους, όσο ζούσε ο Γ.Φωτίδας (έφυγε από τη ζωή το 1952) στη συνέχεια παό τη σύζυγό του και μετά το θάνατό της, από τα ανήψια τους.
Πριν από 25 χρόνια επιχείρησα να συνομιλήσω με τους απογόνους του, που κατοικούσαν στο Χαλάνδρι, αλλά απέτυχα στην προσπάθεια να βρω τον δημιουργό αυτόν, του οποίου το όνομα αναγράφεται σε αρκετά διάσημα τραγούδια.
Μετά από την τελευταία έρευνα για να προσεγγίσω τα βιογραφικά του Μίνου Μάτσα και των συνεργατών του, διεπίστωσα ότι κανείς από τους επιζώντες συνθέτες που φέρονται να έχουν γράψει μουσική σε στίχους του Γ. Φωτίδα, δεν τον γνώριζε. Αντίθετα μάλιστα σε 2 περιπτώσεις καταγράφηκαν γεγονότα που αποδεικνύουν ότι τους στίχους των τραγουδιών, τους έγραψε λίγο πριν από την ώρα της ηχογράφησης ο Μίνως Μάτσας. Όμως αντί του Μ.Μάτσα στην ετικέτα του δίσκου αναγράφεται το όνομα του Γ.Φωτίδα. Επίσης καταγράφηκαν γεγονότα που σχετίζονταν με μακρόχρονα προβλήματα υγείας της Αθηνάς Φωτίδα-Παγκαλάκη.
Αξιοπερίεργο επίσης παραμένει το γεγονός ότι όλα τα τραγούδια με το όνομα Γιώεγος Φωτίδας ή Αθηνά Παγκαλάκη έχουν εκδοθεί στις εταιρίες που διηύθυνε ο Μ.Μάτσας. Αυτό δεν συνέβη με κανέναν από τους γνωστούς και πολυγραφότατους στιχουργούς της ελληνικής δισκογραφίας όπως ο Χ.Βασιλειάδης, ο Κ.Κοφινιώτης, ο Γ.Πετροπουλέας, ο Κ.Βίρβος, η Ευτ.Παπαγιαννοπούλου και τόσοι άλλοι.
Όλα τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μέχρι τώρα κατατείνουν στην άποψη ότι πιθανότατα πρόκειται για δημιουργίες του Μ.Μάτσα, που για κάποιους λόγους, όπως η συμπαράσταση προς την οικογένεια της συνεργάτιδός του Αθηνάς, γράφτηκαν και παρέμειναν στο όνομα του Γιώργου Φωτίδα, ο οποίος έφυγε νωρίς από τη ζωή, ώστε να βοηθήσουν τα οικονομικά της συζύγου του Αθηνάς. ''
από το βιβλίο
Ο ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΟΣ Κος ΜΙΝΩΣ
ΚΟΥΝΑΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
εκδόσεις ΚΑΤΑΡΤΙ,2007
Κατηγορίες
Greek Music
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει