Τ' αστέρια λάμπουν για πάντα (Ορέστης Μακρής)

152 Προβολές
Published
Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Τ’ ΑΣΤΕΡΙΑ ΛΑΜΠΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ», σκιαγραφείται το πορτραίτο του ηθοποιού ΟΡΕΣΤΗ ΜΑΚΡΗ. Άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου, σκηνοθέτες, ηθοποιοί μιλούν για το ξεκίνημα της καλλιτεχνικής του πορείας και για τους χαρακτηριστικούς ρόλους που υποδύθηκε, όπως ο τύπος του μεθυσμένου, επίσης για το ταλέντο και την ερμηνεία του. Θυμούνται στιγμές από τη συνεργασία τους μαζί του, φωτίζοντας πτυχές της καριέρας του καθώς και της προσωπικότητάς του. Προβάλλονται αποσπάσματα από ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες εμφανίζεται ο Ο. ΜΑΚΡΗΣ.
Ο Ορέστης Μακρής (Χαλκίδα, 30 Σεπτεμβρίου 1898 - Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 1975) ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου και τενόρος της οπερέτας.
Τελείωσε το Ωδείο Αθηνών και εμφανίσθηκε στη σκηνή πρώτα ως τενόρος στο θίασο Ροζαλίας Νίκα το 1925, κατόπιν στον θίασο Παπαϊωάννου και αργότερα μεταπήδησε στο είδος των κωμικών ρόλων. Το 1939 συνέπραξε με το θίασο Μηλιάδη - Μαυρέα. Ως ηθοποιός διέπρεψε σε απόδοση λαϊκών τύπων. Ανεπανάληπτη ήταν η απόδοσή του στο τύπο του «μεθύστακα», που αποτέλεσε σταθμό στο ελληνικό θέατρο. Τον τύπο αυτόν μετέφερε αργότερα και στον κινηματογράφο με ομώνυμο τίτλο.
Το 1955 απέδωσε τόσο αληθινά τον χαρακτήρα του μισητού ιδιοκτήτη που έγινε αποδέκτης ευτράπελου επεισοδίου σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας θεωρούμενος ως πραγματικός ιδιοκτήτης. Συμμετείχε σε περίπου σαράντα ταινίες παίζοντας χαρακτηριστικούς ρόλους, όπως του μεθυσμένου, του άστοργου, του ανάποδου μα και στοργικού πατέρα. Κάθε ταινία του Ορέστη Μακρή θεωρείται μια ξεχωριστή δημιουργία ρόλου που σήμερα αποτελούν όλοι πρότυπα θεατρικής μελέτης του είδους τους.
Τιμήθηκε με το Τάγμα του Φοίνικος. Κηδεύτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο σε οικογενειακό τάφο.


Οι playlists του καναλιού εδώ:
https://www.youtube.com/channel/UCK_B08BkAcYbPkdeZZJRj6g/playlists
Τα βίντεο του καναλιού εδώ :
https://www.youtube.com/channel/UCK_B08BkAcYbPkdeZZJRj6g/videos
Κατηγορίες
Greek Films
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει