Τ' αστέρια λάμπουν για πάντα (Σαπφώ Νοτάρα)

200 Προβολές
Published
Το πραγματικό της επίθετο ήταν Χανδάνου. Σπούδασε στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου και στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου. Το επώνυμο Νοταρά το πήρε από το δρόμο που βρισκόταν η δραματική σχολή στην οποία φοιτούσε.
Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο και συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της εποχής (Κοτοπούλη, Κατερίνα, Νέζερ, Λαμπέτη, Χορν). Εμφανίστηκε και σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες. Αξέχαστη θα μείνει η επιβλητική της φωνή.
Μεταξύ των ερμηνειών της περιλαμβάνεται ένα τραγούδι σε στίχους του Ζαν-Πωλ Σαρτρ και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, με τίτλο \"Στην Οδό του Μπλαμαντώ\". Κύκνειο άσμα της αποτέλεσε η συνεργασία της με τον τελευταίο, στην \"Πορνογραφία\", το 1981. Πασίγνωστη έγινε και μέσα από τις ατάκες της, όπως το «Εδώ μέσα γίνονται Σόδομα και Γόμορρα» και το «Μπουρλότο».
Άφησε εποχή με τις ερμηνείες της στις ταινίες «Αχ, αυτή η γυναίκα μου», «Η χαρτοπαίχτρα», στην «Πορνογραφία» και στο «Η κυρία Κυριακή» (η τελευταία ήταν ραδιοφωνική παραγωγή του Κώστα Π. Παναγιωτόπουλου).
Συνδεόταν με στενή φιλία με τον ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη και τον συγγραφέα Κώστα Ταχτσή.
Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Τ’ ΑΣΤΕΡΙΑ ΛΑΜΠΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ», συνεντεύξεις ανθρώπων του καλλιτεχνικού χώρου συστήνουν το προφίλ της ηθοποιού ΣΑΠΦΟΥΣ ΝΟΤΑΡΑ. Συνεργάτες και συνάδελφοί της αφηγούνται στιγμές από την προσωπική τους επαφή μαζί της, παρέχοντας στοιχεία για το θεατρικό της ταλέντο και για την προσωπικότητά της. Γίνεται αναφορά στην ιδιαιτερότητα της φωνής της, στη συνεργασία της με τον ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΡΟΥΧΗ, στη συμμετοχή της στην μουσική παράσταση του Μ. ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ «Πορνογραφία», αλλά και στις εκπομπές της στο ραδιόφωνο –ακούγεται ηχητικό απόσπασμα από την «Κυρία Κυριακή» παραγωγή του ΚΩΣΤΑ Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ. Παρεμβάλλονται στιγμιότυπα από ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες εμφανίζεται η Σ. ΝΟΤΑΡΑ, επίσης φωτογραφικό και ηχητικό υλικό. Μεταξύ άλλων, περιέχεται συνέντευξη του ΚΩΣΤΑ Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ στον ΠΑΝΟ ΚΑΤΕΡΗ και απόσπασμα από την ταινία του ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΕΡΝΙΚΟΥ «Γιάννης Τσαρούχης-Σπουδή για Πορτραίτο».
Κατηγορίες
Greek Films
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει