Αστραπόγιαννος (Ολόκληρη η ταινία)

97 Προβολές
Published
******************************************************************************** ******************************************************************************** ******************************************************************************** *********************************************************Παραγωγή:Finos Film, Γεράσιμος Κανδύλης
Κατηγορία:Δραματική
Είδος:Περιπέτε ια
Σκηνοθεσία:Νίκος Τζίμας
Σενάριο:Πέτρος Μακεδών
Διάρκεια:116΄\'
Α Προβολή:12 Οκτωβρίου 1970

Ηθοποιοί:Νίκος Κούρκουλος, Νίκη Τριανταφυλλίδη, Γιάννης Αργύρης, Σπύρος Καλογήρου, Ελένη Ζαφειρίου, Λαυρέντης Διανέλλος, Νίκος Γαλανός, Πόπη Αστεριάδη, Γρηγόρης Ευαγγελάτος, Φοίβος Ταξιάρχης, Νάσος Κεδράκας, Μανώλης Μπέλλης, Χρήστος Νάτσιος, Χάρης Κεδίκος, Γιώργος Τζέρμπος, Γιώργος Οικονόμου, Κώστας Στυλιάρης, Λάμπρος Κοτσίρης, Στράτος Παχής, Βασίλης Τσάγκλος, Νίκος Μπίνας, Γιάννης Αλεξανδρίδης, Βάσω Νικολοπούλου, Ρένα ΤσακίρηΦωτογραφία:Σταμάτης ΤρύποςΜουσική:Μίμης ΠλέσσαςΣκηνογραφία:Γιώργος ΣτεργίουΜακιγιάζ:Σούλης ΑθανασίουΤραγούδι:Καίτη Αμπάβη, Μιχάλης ΒιολάρηςΜοντάζ:Νίκος Καβουκίδης


Περίληψη: Ένας ξακουστός αρματολός, ο Γιάννος, αναγκάζεται να βγει στο βουνό και να γίνει κλέφτης. Μετά την απελευθέρωση επιστρέφει στο χωριό του, όπου το όνομά του, Αστραπόγιαννος, έχει γίνει θρύλος και τα κατορθώματά του τραγούδια. Βλέποντας όμως ότι ο τσιφλικάς της περιοχής, ο Κωνσταντής Βελούσης, έχει πάρει τη θέση του Τούρκου Αγά και ότι καταπιέζει εξίσου τους συγχωριανούς του, δεν διστάζει να συγκρουστεί μαζί του. Σε μια αναμέτρηση, σκοτώνει τον γιο του τσιφλικά και η συνάντησή του με έναν παλιό του φίλο, τον Φώτο, σηματοδοτεί τις επιδρομές κατά των κοτζαμπάσηδων, αλλά μετά από προδοσία, πέφτει στην παγίδα των χωροφυλάκων.

Ο Γιάννος «Αστραπόγιαννος» ήταν Έλληνας αρματωλός του 18ου αιώνα, κυρίαρχος της Δωρίδας. Ήταν από τους σημαντικότερους και πλέον γνωστούς κλέφτες και αρματολούς της προεπαναστατικής περιόδου. Άκμασε για πολλά χρόνια (1760 – 1782), και έγινε αντικείμενο λατρείας από τους υπόδουλους Έλληνες ως λαϊκός ήρωας, τιμωρός των Τούρκων, και ελευθερωτής. Η λαϊκή παράδοση τον θέλει γενναιόδωρο με τους φτωχούς και ανελέητο με τους ισχυρούς.Το πραγματικό του όνομα ήταν Γιάννης Δημητρίου και καταγόταν από την Αγία Ευθυμία Φωκίδας. Αρχικά ήταν πολεμιστής υπό τη σημαία των αδελφών Λάμπρου και Μήτρου Τσεκούρα. Λόγω της ανδρείας του, αναγνωρίστηκε ως ο Αρχηγός της δικής του ομάδας πολεμιστών, με την οποία τρομοκρατούσε τους Τούρκους.Όταν ο Οθωμανός δερβέναγας των Σαλώνων Μίρτζας, βίασε μία γυναίκα από την επικράτεια του Αστραπόγιαννου, ο Γιάννος εξεστράτευσε εναντίον του Μίρτζα και τον κατέσφαξε αυτόν και όλους τους πολεμιστές του. Μετά από χρόνια στο αρματωλίκι και πολλές νίκες, βρήκε τραγικό θάνατο σε μάχη με τους Τούρκους στα Παλάτια της Δωρίδας. Είχε πληγωθεί θανάσιμα μετά από προδοσία, και διέταξε τον σύντροφό του Λαμπέτη να τον σκοτώσει, για να μην πέσει από χέρι Τούρκου.

Η ταινία
Το 1970 γυρίστηκε και ταινία με τίτλο «Ο Αστραπόγιαννος» , με πρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο, η οποία βασίστηκε στο θρύλο του αρματωλού, αλλά διαδραματίστηκε σε άλλη εποχή.
Κατηγορίες
Greek Films
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει