Μαντώ Μαυρογένους (11o Επεισόδιο) Κάτια Δανδουλάκη, Νίκος Γαλανός, Σταύρος Ξενίδης, Χρήστος Πάρλας

222 Προβολές
Published
Ο σκηνοθέτης Σταμάτης Χονδρογιάννης αποφασίζει να γυρίσει σε τηλεοπτική σειρά το μυθιστόρημα του Γεωργίου Ρούσσου «Προδομένος λαός», προσθέτοντας στον τίτλο και το όνομα της κεντρικής ηρωίδας του: \"Μαντώ Μαυρογένους\".
Η ιστορία ξεκινά από την Τεργέστη του 1815, όπου υπάρχει μια πολύ έντονη ελληνική παροικία, λόγω της άρνησής της να ζήσει υπό το ζυγό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που δυναστεύει την πατρίδα. Η συντριβή του Ναπολέοντα στο Βατερλό ενθουσιάζει τους Έλληνες πατριώτες, οι οποίοι πιστεύουν ότι θ’ αποτελέσει το ερέθισμα και για τον ξεσηκωμό του Γένους, υπό την προστασία του Τσάρου πασών των Ρωσιών.
Δυστυχώς όμως, οι Μεγάλες Δυνάμεις έχουν άλλα σχέδια. Επιθυμούν να διατηρήσουν τις άριστες σχέσεις τους με το Σουλτάνο και φυσικά, δε θέλουν ούτε ν’ ακούν για επαναστάσεις και οτιδήποτε μπορεί να ταράξει την ισορροπία στην Ευρώπη. Πρώτος απ’ όλους, ο λαομίσητος Μέτερνιχ (Χρήστος Πάρλας), ο οποίος με διάφορες μηχανορραφίες και παρασκηνιακές ενέργειες καταφέρνει να πετυχαίνει τους σκοπούς του, κυρίως με την ίδρυση της Ιεράς Συμμαχίας.
Στο μεταξύ, ο πόθος για τον ξεσηκωμό και τη λευτεριά της Ελλάδας δε σβήνει. Έτσι, κάποιοι φλογεροί πατριώτες προχωρούν στη δημιουργία της Φιλικής Εταιρείας. Είναι ο Νικόλαος Σκουφάς (Τίμος Περλέγκας), ο Εμμανουήλ Ξάνθος (Σωτήρης Τσόγκας) και ο Αθανάσιος Τσακάλωφ (Περικλής Μουστάκης). Με σκληρές προσπάθειες, κατορθώνουν να ορκίσουνε χιλιάδες μέλη και να εξασφαλίσουνε χρήματα για το εγχείρημα που οραματίζονται.
Ουσιαστικά λοιπόν, στη σειρά παρακολουθούμε τις ενέργειες των Φιλικών να συγκεντρώσουν όσο γίνεται περισσότερους πατριώτες (Έλληνες κι ομογενείς) και λεφτά για τον αγώνα τους, αλλά και μέσω των ορκισμένων μελών τους να πείσουν τους ραγιάδες ότι ήρθε η ώρα να σηκωθούν και να ελευθερώσουν την πατρίδα από τον τουρκικό ζυγό.
Παράλληλα όμως, παρακολουθούμε και την πορεία της Μαντούς Μαυρογένους (Κάτια Δανδουλάκη), μιας αρχοντοπούλας που απαρνιέται όλες τις χαρές της ζωής για ν’ αφοσιωθεί στον αγώνα για τη λευτεριά, χαρίζοντας όλη την περιουσία της σε τούτο το σκοπό. Κι όλα τούτα, παρά τις αντιδράσεις από το οικογενειακό περιβάλλον της, αλλά και το κοινωνικό, που θέλει τη γυναίκα ικανή μόνο για τις δουλειές του σπιτιού και για να μεγαλώνει παιδιά.
Συγχρόνως, παίρνουμε μια ιδέα για τα σκοτεινά παρασκήνια της διεθνούς διπλωματίας, για το ρόλο που έπαιξαν οι ξένες δυνάμεις στο ελληνικό ζήτημα, αλλά και για τις αιώνιες διαμάχες μεταξύ των συμπατριωτών μας για την αρχηγία και τη διατήρηση των προνομίων και της περιουσίας τους. Αν μη τι άλλο, διαχρονική τούτη η κατάρα και υπεύθυνη για πολλά δεινά του έθνους μας.
Η σειρά ολοκληρώνεται με την απόφαση όλων των προεστών του Μοριά και της Ρούμελης για την έναρξη της Επανάστασης, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη λευτεριά της πατρίδας μας, ασχέτως αν χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια ώστε ν’ αποκτήσει την πλήρη ανεξαρτησία της.
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Χονδρογιάννης
Σενάριο: Γιώργος Ρούσσος
Μουσική σύνθεση: Χρήστος Λαμπριανίδης
Ηθοποιοί: Κάτια Δανδουλάκη (Μαντώ Μαυρογένους) , Ντόρα Βολανάκη , Νίκος Γαλανός (Δημήτριος Υψηλάντης) , Γιώργος Κοτανίδης , Καίτη Λαμπροπούλου , Σταύρος Ξενίδης , Χρήστος Πάρλας (Μέτερνιχ) , Πάνος Χατζηκουτσέλης (Καποδίστριας) , Θόδωρος Ανδριακόπουλος , Γιώργος Αρμαδώρος , Δημήτρης Βυζάντιος , Γιούλη Γαβαλά , Χάρης Εμμανουήλ , Χρήστος Ευθυμίου , Αλίκη Καμινέλη (βαρώνη Λωξάνδρα Έλντινγκ) , Χρυσούλα Καριώρη.
Κατηγορίες
Greek Films
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει