Μηχανή του Χρόνου « Μάχες του Άγνωστου Στρατιώτη» Β Μέρος

114 Προβολές
Published
17 Δεκ 2016 – Η Μηχανή του Χρόνου – «To Αλβανικό Επος του ’40»

1ο Eπεισόδιο Β κυκλος : To Αλβανικό Επος του ’40 – Οι μάχες του Άγνωστου Στρατιώτη στα βουνά της Ηπείρου: «Η μάχη της ξιφολόγχης» (Β’ Μέρος)

Το δεύτερο μέρος της μεγάλης έρευνας για τις μάχες του άγνωστου στρατιώτη στα βουνά της Ηπείρου παρουσίασε η Μηχανή του Χρόνου με το Χρίστο Βασιλόπουλο, το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου. Με ντοκουμέντα και συγκλονιστικές μαρτυρίες βετεράνων, περιγράφεται η μάχη της ξιφολόγχης στο στρατηγικό ύψωμα της Γκραμπάλας και η αρπαγή των ιταλικών αρμάτων λίγο πριν μπουν στο Καλπάκι. Μέσα από τα προσωπικά ημερολόγια των στρατιωτών καταγράφονται οι δραματικές ώρες, όπου ο πολυμήχανος Κατσιμήτρος κατηύθυνε τους άνδρες του ώστε να παραπλανήσουν τους Ιταλούς και να τους οδηγήσουν στο έλος του ποταμού Καλαμά.

Η εκπομπή παρουσιάζει τα ψέματα και τις αλήθειες του πολέμου και ξεκαθαρίζει την προπαγάνδα από την πραγματικότητα. Εκθέτει τους δύο αντίπαλους στρατούς, τα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους και τους λόγους για τους οποίους συνετρίβη η επίλεκτη μεραρχία Τζούλια στην Πίνδο. Σημαντική θέση στην εξιστόρηση καταλαμβάνουν τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν, όπως ο πρώτος Έλληνας που μπήκε στην Κορυτσά και οι άγνωστοι αξιωματικοί που πήραν πρωτοβουλίες και επηρέασαν θετικά την έκβαση του αγώνα.

Στην εκπομπή μιλούν οι ερευνητές Μαρία Πετράκη, Απόστολος Μπρέντας, Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, ο υποστράτηγος ε.α Δημήτριος Γεδεών, ο Αντισυνταγματάρχης Αργύρης Καταραχιάς, ο Συνταγματάρχης ε.α Αθανάσιος Λάκκας, οι ιστορικοί Ελένη Δημητρίου, Giorgio Rizzo, Κώστας Λαγός, Νίκος Γιαννόπουλος και Τάσος Σακελλαρόπουλος....
Κατηγορίες
Documentary
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει