Ο Δέκατος Άνθρωπος (1988) [HD 720p] ελληνικοί υπότιτλοι

17 Προβολές
Published
Υπόθεση: Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Γκράχαμ Γκριν, πρόκειται για την ιστορία ενός Γάλλου δικηγόρου, του Σαβέλ (Anthony Hopkins), που ενώ φυλακίζεται από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και καταδικάζεται στο εκτελεστικό απόσπασμα. Στη φυλακή ανταλλάσσει τα υλικά αγαθά του με έναν άλλο κρατούμενο με αντάλλαγμα τη ζωή του. Στο τέλος του πολέμου, ο Σαβέλ επιστρέφει στο σπίτι του, το οποίο κατοικείται πλέον από την Τερέζα (Kristin Scott Thomas), την αδελφή του κρατούμενου, με τον οποίο ανταλλάξανε θέσεις, η οποία περιμένει με πικρία την επιστροφή του ανθρώπου που προκάλεσε έμμεσα τον θάνατο του αδελφού της. Κρατώντας τη ταυτότητά του κρυφή από τη Τερέζα, προσλαμβάνεται ως επιστάτης για να αναγνωρίσει τον Σαβέλ αν αυτός επιστρέψει. Και ενώ οι δύο τους έρχονται κοντά, μια νύχτα θα τους επισκεφτεί ένας άγνωστος (Derek Jacobi) που ισχυρίζεται πως είναι ο Σαβέλ.

Έντονα δραματική ταινία με στοιχεία θρίλερ και μυστηρίου, βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Βρετανού μαιτρ του κατασκοπικού θρίλερ Γκράχαμ Γκριν ("Ο Τρίτος Άνθρωπος", "Το Τέλος μιας Σχέσης" κ.α.). Ο χαρακτήρας του Σαβέλ είναι ένας εξαιρετικός ρόλος για τον μεγάλο Anthony Hopkins ("Η σιωπή των αμνών", "Η Μάσκα του Ζορρό" κ.α.), που του επιτρέπει να αναπτύξει πολυτρόπως τις ερμηνευτικές ικανότητες του. Δίπλα του, σταθερή αξία η Kristin Scott Thomas ("Ο Άγγλος ασθενής" κ.α), με το χαρακτηριστικό ήρεμο, αισθαντικό και συνάμα φυσικό της παίξιμο.
Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από θέματα της ανθρώπινης ψυχολογίας, όπως το αίσθημα της ενοχής, η αλλαγή ταυτότητας και η θυσία, που δεν αγγίζονται ποτέ με άμεσο τρόπο, αλλά γίνονται βαθιά αισθητά από τον θεατή. Στα συν, η υπέροχη μουσική του Lee Holdridge και η ρεαλιστική απόδοση της εποχής, που επιτρέπουν στον θεατή να βυθιστεί στην ιστορία.

Πρωτότυπος Τίτλος: The Tenth Man
Βαθμολογία IMDb: 6,9/10
Σκηνοθεσία: Jack Gold
Πρωταγωνιστούν: Anthony Hopkins, Kristin Scott Thomas, Derek Jacobi, Cyril Cusack, Brenda Bruce, Timothy Watson, Paul Rogers, Peter Jonfield, Jim Carter
Κατηγορίες
Eng Films
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει