Η Σιωπηλή Κραυγή (1984) [HD 720p] ελληνικοί υπότιτλοι

116 Προβολές
Published
Υπόθεση: Απέναντι στο αμφιλεγόμενο θέμα των εκτρώσεων το πρώτο λόγο έχει (;) η επιστήμη. Σε αυτό το ντοκιμαντέρ επιχειρείται μια προσέγγιση του ζητήματος από καθαρά ιατρική σκοπιά, η οποία συνήθως αποσιωπάται από τις εκατέρωθεν φωνασκίες.

Πέρα από κατοχυρωμένο δικαίωμα σε εκατοντάδες χώρες οι εκτρώσεις στηρίζουν μια συνεχώς αυξανόμενη Βιομηχανία που ξεπερνά τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Ο Δρ. Bernard Nathanson (1926 -2011), μαιευτήρας και πρωτεργάτης του κινήματος υπέρ της νομιμοποίησης της άμβλωσης στις Η.Π.Α., δεν ήταν ξένος σε αυτό το σύστημα. Είχε και ο ίδιος επιβλέψει περίπου 60.000 αμβλώσεις. Όλα αυτά μέχρι την εφεύρεση του υπερήχου στη δεκαετία του 1970, που του έδωσε τη δυνατότητα να κοιτάξει μέσα στη μήτρα κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Αυτή η εμπειρία τον οδήγησε να "αλλάξει στρατόπεδο" και να συμμετάσχει ενεργά στο κίνημα ενάντια σε αυτή τη πρακτική.

Σε αυτό το ντοκιμαντέρ, που απευθύνει σε όλες τις γυναίκες που θέλουν να ενημερωθούν, ο Δρ. Nathanson μας καθοδηγεί μέσα από τα στάδια της εγχείρισης ενώ παράλληλα παραθέτει πληροφορίες σχετικά με τον σχηματισμό του εμβρύου στη μήτρα. Πέρα από το έμβρυο, ο Nathanson μεταφέρει τη προσοχή του στις ίδιες τις γυναίκες που υφίστανται την άμβλωση και στο πως επηρεάζεται το σώμα και η ψυχολογία τους. Στη συνέχεια, οι θεατές θα γίνουν μάρτυρες σε μια πραγματική άμβλωση ενώ μέσω του υπερήχου θα παρατηρούν τι γίνεται στη μήτρα. Το ντοκιμαντέρ αντλεί τον τίτλο του από μια απέλπιδα πράξη αυτοπροστασίας του εμβρύου: δευτερόλεπτα πριν διαμελισθεί ανοίγει το στόμα του σε μια σιωπηλή κραυγή...

Η άμβλωση που παρουσιάζεται στο βίντεο είναι ενός εμβρύου 11 εβδομάδων. Στην Ελλάδα, η "διακοπή της κύησης" είναι εφικτή χωρίς καμία αιτιολόγηση μέχρι και τη 12η εβδομάδα, ενώ είναι επιτρεπτή μέχρι και την 24η, αν υπάρχουν ενδείξεις σοβαρής ανωμαλίας του εμβρύου. Όπως θα περίμενε κανείς το ντοκιμαντέρ ξεσήκωσε αντιδράσεις και η σιωπηλή κραυγή χαρακτηρίστηκε ως μια σπασμωδική κίνηση των μωρών, που "πολύ συχνά ανοίγουν το στόμα τους". Η τελική κρίση, βέβαια, είναι δική σας.

Πρωτότυπος Τίτλος: The Silent Scream
Βαθμολογία IMDb: 4,9/10
Σκηνοθεσία: Jack Dabner
Παρουσίαση: Δρ. Bernard Nathanson
Κατηγορίες
Documentary
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει