Η συντροφιά των λύκων (1984) [HD 1080p] ελληνικοί υπότιτλοι

53 Προβολές
Published
Υπόθεση: Η Ροζαλίν (Sarah Patterson) είναι ένα σύγχρονο κορίτσι που ζει στην επαρχία της Βρετανίας. Όποτε την επισκέπτεται, η γιαγιά της (Angela Lansbury) της εξιστορεί ανατριχιαστικές ιστορίες για ανρθώπους που εξαφανίζονται όταν το φεγγάρι είναι γεμάτο, για κορίτσια που ερωτεύονται όμορφους άνδρες με παράξενο βλέμμα. Για λύκους που μεταμορφώνονται σε άνδρες… Θα έρθει η μέρα που η Ροζαλίν θα χρειαστεί να πάει ένα καλάθι με τρόφιμα στη γιαγιά της. Καθώς διέρχεται από το δάσος, φορώντας την κόκκινη κάπα της, συναντιέται με ένα κυνηγό. Η γιαγιά της όμως την είχε προειδοποιήσει: "Ποτέ μη ξεφεύγεις από το μονοπάτι...".

Ο Neil Jordan ("Συνέντευξη με έναν βρυκόλακα", "Μάικλ Κόλινς, ο επαναστάτης" κ.α.), παρουσιάζει μια ελεύθερη διασκευή του παραμυθιού της Κοκκινοσκουφίτσας, που - στο πνεύμα της εποχής που γυρίστηκε - έχει έντονη ερωτική χροιά. Αν και είναι γνωστή περισσότερο για τις φρικιαστικές μεταμορφώσεις των λυκανθρώπων (με εξαιρετική χρήση των τεχνικών του Body Horror), η ταινία δεν είναι και τόσο μια συμβατική ταινία τρόμου. Είναι ένα σκοτεινό παραμύθι με καλοφτιαγμένες εικόνες, άλλοτε ονειρικές και άλλοτε εφιαλτικές, χωρίς ξεκάθαρη αρχή, μέση και τέλος. Μοιάζει περισσότερο σε ένα σύνολο ιστοριών με κοινό θέμα και καλλιτεχνικό προσανατολισμό. Βέβαια, παραμένει ταινία τρόμου ως το μεδούλι.

Αντλώντας στοιχεία από τη πρώιμη εκδοχή του παραμυθιού (17ος αιώνας), από τον Γάλλο Σαρλ Περό (σε αυτόν ανήκει η προτροπή προς τα νεαρά κορίτσια στο τέλος του έργου), ο Jordan δημιουργεί μια αλληγορία για τη πορεία ενός νεαρού κοριτσιού προς την ανακάλυψη της σεξουαλικότητάς της και του ενήλικου συναισθηματικού κόσμου. Οι εικόνες της ταινίας αποπνέουν μια αύρα γοτθικού ρομαντισμού, ενώ οι καταστάσεις που περιγράφονται και οι χώροι που χρησιμοποιούνται είναι γεμάτοι σεξουαλικές αναφορές και σύμβολα. Οι λυκάνθρωποι αντιπροσωπεύουν την εφηβεία, την αρρενωπότητα, τη σεξουαλική αφύπνιση και τη μετάβαση στην ενηλικίωση. Η ατμόσφαιρα της ταινίας είναι ονειρική, ενώ και οι ερμηνείες πολύ καλές - ιδίως από τη θρυλική ηθοποιό της "Χρυσής Εποχής" του Χόλιγουντ, Angela Lansbury, που έφερνε μια ευγενική αύρα στις παραγωγές που συμμετείχε.

(Σημαντικό μέρος της περιγραφής αντλήθηκε από τη κριτική του Γιώργου Ευθυμίου για το cine.gr και από κριτικές στο retromania.gr)

Πρωτότυπος Τίτλος: The Company of Wolves
Βαθμολογία IMDb: 6,6/10
Σκηνοθεσία: Neil Jordan
Πρωταγωνιστούν: Sarah Patterson, Angela Lansbury, David Warner, Stephen Rea, Kathryn Pogson, Micha Bergese, Graham Crowden, Georgia Slowe
Κατηγορίες
Eng Films
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει